Den flytende renten på studielån fortsetter å synke, og blir fra nyttår 2,5 prosent. Det er den laveste studielånsrenten i Lånekassens 62-årige historie.

- Renten har aldri vært lavere enn dette, sier Astrid Mjærum, informasjonssjef i Lånekassen.

Den flytende studielånsrenten har gått kraftig ned i år, for bare ni måneder siden var den 6,8 prosent. For en med studielån på 300 000 kroner betyr det om lag 8 500 kroner mindre å betale i året.

- De som har flytende rente, nyter godt av svært lav rente iallfall helt til april, sier Mjærum. Fra 1. oktober er renten 2,8 prosent, og fra 1. januar vil den gå ytterligere ned til 2,5 prosent.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Du kan fortsatt binde
Det er fortsatt mulig å binde renten for tre, fem eller ti år fra 1. oktober, på henholdsvis 3,9 prosent, 4,5 prosent og 5,1 prosent. Søknadsfristen er 10. oktober.

500 000 av Lånekassens kunder har flytende rente, 50 000 har valgt å binde renten.

- Kundene må selv vurdere om de ønsker å binde renten. Fordelen med fast rente er bedre forutsigbarhet, ulempen er at du går glipp av en eventuell rentenedgang, sier Astrid Mjærum.

Bind først - betal sist
Tidenes laveste lånekasserente kan gjøre det fristende for mange å holde seg til flytende rente. Men er det lurt?

- Rådet som alltid gjelder er at over tid vil mest sannsynlig tjene på å holde deg til flytende rente. Men for enkelte vil forutsigbarheten og sikkerheten ved å binde renta veie tyngre enn fordelen ved flytende rente, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger

Dersom du får problemer hvis renta går opp til seks syv prosent så bør du vurdere å binde nå.

- Vurderer du å binde renta er studielånet alltid det lånet du skal binde først. Fordelene med studielånet er så mange at det er det siste lånet du skal kvitte deg med, sier Pedersen.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).