RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk denne russetråbilen

STYLET: Budsjettet er ikke mye å skryte av, men gutta på Tråkk 'n' Roll har allikevel kostet på seg litt «bling» og en høyttaler.
STYLET: Budsjettet er ikke mye å skryte av, men gutta på Tråkk 'n' Roll har allikevel kostet på seg litt «bling» og en høyttaler. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikets Blad)
Sist oppdatert:
Skyhøye forskjeller i russebudsjettene. Mens «Tråkk 'n' Roll» bruker 10.000 på tråbilen, bruker andre godt over millionen på feiringen.

LILLESTRØM (rb.no): På Lillestrøm Vgs møter Romerikes Blad en gjeng klassekamerater som snart sparker i gang russefeiringen.
De seks guttene har gått til innkjøp av et noe spesielt framkomstmiddel. Nemlig en sykkel med plass til alle seks.

– Denne bestilte vi fra Kina. Totalt, med frakt, toll og prisen på selve sykkelen, måtte vi ut med 10.000 kroner. Det synes vi det er verdt, sier Harald Berger mens han sammen med to andre i kompisgjengen, Benjamin Hidas og Bendik Pedersen, stolt viser fram den noe spesielle sykkelen.
– Hva har dere kalt doningen?
– Tråkk 'n' Roll!

– Har jobbet hver dag

Samtidig, noen kilometer unna, nærmere bestemt på en gård langs Asakvegen i Sørum kommune, holder en annen kompisgjeng på med de siste forberedelsene før russetiden braker løs.
Denne russegjengen teller 23 mann. Hver og en av dem har spyttet inn over 60.000 kroner for å være klare for det de selv betegner som vårens vakreste eventyr og en tid de kommer til å huske resten av livet.
– Vi kjøpte bussen i september i fjor. Fra februar i år har vi jobbet så godt som hver dag for å få bussen klar, sier Lasse Jelmo. Han er «bussjef» for russebussen vennegjengen har valgt å kalle «Powerline».

– Temaet er hentet fra Disney-filmen «En langbeint film» hvor idolet til Max, Langbeins sønn, heter Powerline.

– Det har blitt lagt ned mange timer for å få bussen klar. Den er EU-godkjent, vi har ansatt egen bussjåfør, og vi er snart ferdig med innredningen, legger Vetle Bakke til.
– Hvor mye penger har dere lagt i dette?
– Vårt totale budsjett er på 1,48 millioner kroner. Det innebærer også betaling av bussjåfør, klær vi har bestilt og egen låt.

BLING: Budsjettet er ikke mye å skryte av, men gutta på Tråkk 'n' Roll har allikevel kostet på seg litt «bling» og en høyttaler.

– Skal sykle til Tryvann

Tilbake på Lillestrøm Vgs forteller gutta med «russesykkelen» Tråkk 'n' Roll om hvorfor de har valgt å benytte seg av muskelkraft istedenfor hestekrefter under russetiden.
– Vi hadde i utgangspunktet tenkt oss en vanlig russefeiring med en russebil, men i en spansktime foreslo en av oss sykkel. Da tenkte vi, faen heller, vi sykler, sier Bendik Pedersen.
– Det er både miljøvennlig, billig og kult, konstaterer Harald Berger.
– Så dere skal sykle fra Romerike til Tryvann?
– Ja, vi har til og med bestilt plass der, forteller Benjamin Hidas.
– Drar dere noen damer på dette, da?
– Ja, med riktig sykkelhjelm får man draget, kontrer Pedersen til stor latter fra de to kompisene.


Gutta på bussen Powerline, som for øvrig er fordelt på skolene Sørumsand Vgs, Skedsmo Vgs, Rælingen Vgs og Bjørkelangen Vgs, forteller at de i to år har spart for å få råd til en kostbar, men minnerik russetid. De har hatt egne sommerjobber, jobbet dugnad, samt fått litt støtte fra mor og far.

Forskjeller

De humrer litt når de får høre om Tråkk 'n' Roll.
– Haha, skal de sykle? Ja, dem om det, sier Lasse Jelmo.
– Det hadde ikke vært noe for oss, legger Vetle Bakke til.
Sykkelgjengen på sin side fnyser av pengebruken til «bussgutta». 

– Jeg syns ikke noe særlig om å bruke så mye penger på fest som ikke varer lenger enn tre-fire uker, men det er sånn mange velger å feire russetiden, så det får være opp til hver enkel.

Nike- en russegudinne

Det er i alt 19 russebusser på Romerike i år. En av dem som nok både vil bli sett og hørt er bussen Nike, bestående av 19 russejenter fra Rælingen-, Lørenskog- og Mailand videregående skole.
– Nike er opprinnelig en gudinne. I tillegg står Nike for styrke, hastighet og seier. Vi skal representere seier, smiler Duyen Nguyen.
De fleste av jentene på bussen driver med idrett, så navnet passer derfor ekstra godt. Bussen er malt lilla, med gudinnen godt synlig. Listverk og innreding i bussen er malt i gull. 


– Vi er ikke helt ferdige ennå. Det er foreldrene våre som har gjort det meste, forklarer Julie Pedersen. Pappa Frank Hytten kan bekrefte mange dugnadstimer blant foreldrene.
– Det har gått i maling, snekring og ikke minst mekking på bussen. Det er godt å vite at den er i stand når jentene skal så langt som til Stavanger, sier Hytten. Hvor mye penger han har lagt i bussen vil han ikke ut med.
– Det har blitt noen tusen, sier pappa Hytten lurt.
– Er du bekymret for russetida?
– Vi er fullstendig klar over at det er en måned med festing. Jeg er likevel ikke bekymret, men kommer nok til å være i beredskap hvis noen må hentes, smiler han.

Buss til 800 000 kroner

Jentene på bussen Nike har tatt på seg dugnadsjobber. I tillegg har de fleste av jentene deltidsjobb.

– Nå som det har gått mye penger til bussen har det kanskje bare stått igjen 500 kroner på konto i slutten av måneden. Bussen har nå en prislapp på 800 000 kroner. Det blir 42.000 på hver av oss, forklarer Duyen.Pengene har gått til klær som matcher bussen, lydanlegg, lys og musikk. Som på andre russebusser har også Nike en egen låt.
–Hør her, sier Cecilie Karlsen og skrur på Nike sin egen partylåt-laget av DJ Gladius fra New Zealand.
I tillegg kommer utgifter til sjåfør og til dekorering av bussen.
Bare musikken vi har bestilt koster 95 000 kroner. Sjåfør i en hel måned koster 65 000 kroner forklarer Pedersen.
– Hva ser dere mest fram til?
– Alt! ler jentene i kor mens DJ Gladius dunker i bakgrunnen.

LA DEM SPARE: - Ikke gi dem pengene! Det er lurt å la de unge spare penger til russefeiringen selv, mener forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Ikke så smart, men forståelig

– Det er smartere å bruke pengene på boligsparing, men samtidig må vi tenke på at russefeiringen er viktig for de unge, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Russepengebruken har tatt av de siste årene. Dette blir ofte kritisert. Men det er også viktig å tenke på at det ofte er hardt oppsparte midler spart opp av de unge selv, som det er viktig for dem å bruke på russetida. Så kan man diskutere hvor smart det er.
– Det er ikke et lurt økonomisk valg med tanke på hva man kunne brukt pengene på, for eksempel boligsparing, sier hun.
Det er viktig at de unge selv jobber for å skaffe pengene. Å forsyne ungdommene med penger til russefeiringen kan sende veldig feil signaler, mener forbrukerøkonomen i Nordea.

Flere artikler fra Romerikes Blad kan du lese her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere