Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk denne turisttabben

Bergenserne ble tatt i tollen med store mengder medisin.

(iBergen.no) De til sammen 1610 pillene ble beslaglagt og de to mennene på 40 og 45 år idømt fengselsstraff.

Brukte mye penger
De ankom Bergen lufthavn Flesland fra Kypros i slutten av september 2007. Med seg i bagasjen hadde de pillene de hadde fått utskrevet fra en lege på Kypros.

Begge var storforbrukere av de sterke medisinene og brukte månedlig betydelige summer på nødvendige medikamenter i Norge. Da de skulle reise på ferie til Kypros hadde de derfor med seg nok medisin for hele oppholdet.

Medisinene forsvant
Men på Kypros forsvant det store medisinlageret sporløst. Bekymret gikk de til en lokal lege og fikk utskrevet nye medisiner, deriblant Rivotril og Xanor.

Samtidig glemte de å skaffe seg nødvendige dokumentasjon og spesialtillatelse til å innføre medisinene til Norge. Det skapte store problemer for dem da de ble stoppet i tollen på Flesland.

Der ble alle medisinene beslaglagt og mennene anmeldt for smugling. De neste to dagene tilbrakte de i varetekt.

Schengen-attest
Selv om de hevdet å være i god tro da de tok medisinene med seg hjem, likte Bergen tingrett dårlig at mennene ikke satte seg grundigere inn i regelverket før hjemreisen.

«Av hensyn til narkotikalovgivningens effektivitet påhviler det enhver reisende inn i og ut av landet å sette seg inn i de regler som gjelder for eventuell utførsel og innførsel av medisiner. De tiltalte var kjent med at det finnes strenge regler på dette området, siden de passet på å innhente såkalte Schengen-attester før de dro.» heter det i dommen.

At en av dem i tillegg også tidligere var straffedømt for tilsvarende forhold gjorde ikke saken bedre.

Begge ble derfor dømt 30 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Les flere nyheter på iBergen.no