RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk disse våghalsene

Sist oppdatert:
Jibbing har blitt veldig populært blant ungdom. Yeye har møtt jibberne - og våghalsene - Dean Martin og Elvis.

(YEYE): Jibbing har blitt veldig populært blant ungdom den siste tiden og er for mange det kuleste du kan drive med i slalåmbakker og terrengparker. Det innebærer kjøring på store hopp, rekkverk og i halvpipe. Nå har jibbing blitt den raskest voksende grenen innen alpint og i år 2014 blir jibbing en olympisk gren.

Yeye har snakket med to brødre som bruker store deler av sin tid på den populære sporten. Brødrene heter Dean Martin Eidsvold Harsheim (19) og Elvis Eidsvold Harsheim (17) og går for tiden på Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

JIBBING: Sporten innebærer høye svev i vakker natur. Det er jo ikke så verst.

Jibbing= skilek
Elvis prøver å forklare Yeye hva fenomenet jibbing er:

-Jibbing har ingen klar definisjon, men går ut på er leke seg på slalåmski med tupp i begge ender, såkalte twintip-ski, svarer Elvis.

Ifølge snowboardmesteren Terje Håkonsen, en av pionerene innen jibbing, oppsto aktiviteten slik:

-Uttrykket er gammelt og det er mest sannsynlig en snowboarder som fikk det fra en skater i California, en liten jib liksom, goofe rundt. Hele filmen Roadkill (Fall Line Films 1993) er jo nesten bare jibbing. Vi jibba allerede i 1989 og jeg raila picnic-tables på skolen. Vi hadde også en funbox på Haukeli da, har Terje Håkonsen uttalt til Tacky.no.

Når og hvorfor begynte dere med jibbing?
-Jeg har holdt på meg jibbing i ca. fem år. Jeg sto på snowboard først. Deretter begynte jeg med twintip-ski fordi broren min og de fleste vennene mine holdt på med det og jeg syntes også det var veldig gøy, forteller Elvis.

-Jeg begynte å kjøre på ski da jeg var 2 år, men har jibbet siden jeg var 11 år. Jeg kjørte brett fra jeg var åtte til ti år gammel. Grunnen til at jeg sluttet på brett var at jeg og Elvis hoppa inn i et grantre i Tryvannsbakken. Jeg kjørte først og Elvis rett etter meg. Jeg brakk derfor beinet, men var sykt fornøyd noen minutter senere da jeg fikk kjøre snøscooter opp bakken, sier Dean Martin til Yeye.

Etter det dramatiske fallet i Tryvann begynte brødrene å tenke nytt:

-Jeg begynte å kjøre snowblades og gjorde dette ca. en sesong. Da jeg knakk dem i et front- flip forsøk fikk jeg pengene tilbake av bladesprodusenten. Det var først da jeg kjøpte mine første Fisher Air and Style Twintips, forteller Dean Martin videre.

PROFF: Elvis viser sine «skills» i jibbing.

Hva slags triks kan man gjøre med twintip- ski?
-Man kan gjøre sykt mange triks. Mulighetene er mange. Mitt favorittriks er vanlig 900 og unatural 900, det vil si at man går to og en halv gang rundt sin egen akse, enten den veien du foretrekker (natural) eller den andre veien (unatural). For folk som driver med jibbing er det også viktig å kunne switch, det vil si at man kjører baklengs. Jeg kan cab 720 som vil si å kjøre baklengs og rotere feil vei to ganger rundt min egen akse, sier Dean Martin.

Hva synes dere om den norske ungdomsfilmen «Switch»?
-Jeg synes det er kult at de lager en film som handler om snowboard og at filmen får høyt budsjett, men snowboard og jibbing har et utrolig fett miljø hvor alle i bunn og grunn er fete med hverandre. Alle er ikke egotrippere, som de blir fremstilt i filmen «Switch». Hele greia er en klisjé, den såkalte helten jobber seg oppover og ender med å bli champion av Hemsedal og slår landets beste etter bare noen måneders trening, sier Dean Martin som ikke er særlig imponert over den norske filmen.

Hva slags konkurranser deltar dere i?
Elvis er svært verdensvant og har deltatt i mange internasjonale konkurranser:

-I World Cup kom jeg på 5. plass i finalen. I fjor vant jeg NM i aldersklassen 13-15 år og fikk en 4. plass i junior VM., sier Elvis.

Dean Martin innrømmer at lillebroren er bedre i konkurranser:

-Elvis har alltid hatt mer skills når det kommer til konkurranser. Når det kommer til skills på plankene vil jeg ikke si han er bedre enn meg. Helt ærlig så bryr jeg meg ikke om hvem som er best! Jeg er bare ute etter å ha det fett! Men ja, Elvis er bedre enn meg til å kjøre konkurranser. Jeg liker dem ikke og har aldri gjort det, men om noen uker da beinet i foten min har grodd sammen skal jeg vise hva jeg kan i Megapark i Oppdal, sier Dean Martin.

BRØDRE: Dean Martin (bildet) og Elvis er både konkurrenter og støttespillere for hverandre.

Dere er jo brødre. Konkurrerer dere mot hverandre ellers også?
-Jeg er en utrolig dårlig taper, så derfor er det mye jeg er bedre enn Elvis i hverdagen, blant annet eier jeg ham i bordtennis og på alt som har med spill generelt å gjøre, sier Dean Martin.

Likevel har også Dean Martin prestert bra den siste tiden:

-Konkurranser er ikke det viktigste for meg. Det er å henge med venner jeg digger! Denne sesongen har så langt vært min beste, jeg har blant annet tatt sølv i en Sprite konkurranse på Trysil. Men dessverre er jeg skada nå. Jeg knakk noen bein i foten under treningen på NM for 2 uker siden, sier han skuffet.

Dere må ofre litt for å gjøre det dere gjør?

-ja, jeg har knekt beinet, noen ben i foten, kragebeinet, revet opp sener i skulderen og knekt skulderen og nærmest alle fingrene har vært brukket eller forstuet en eller annen gang, sier Dean Martin.

Med mye konkurrering og reising i inn- og utland blir det lite tid til vanlig skolegang. Elvis har nesten ikke vært på skolen på over en måned og innrømmer at skole ikke er første prioritet:

-Det går greit. Skolen må bare finne seg i det. Jeg har nok gått glipp av litt mange prøver kanskje.

Likevel er det trolig verdt å satse på jibbing når man er så gode i sporten som brødrene Eidsvold Harsheim er. Elvis har fått mange kjente merkevarer til å sponse ham: Sweet (klær/hjelmer), Oakley (briller), Armada (ski), Salamon (støvler) og Scull Candy (headset og lignende). Med så mange kjente merkevarer i ryggen og som har tro på det han gjør må jo Elvis vise utrolig gode prestasjoner i jibbing.

Hva vil dere si er deres beste prestasjoner?

-Vi har begge kommet inn på NTG, noe jeg digger. Elvis har jo mange gode resultater, med NM-tittelen i big-air i lomma flere år på rad for sin aldersklasse. Han fikk den ikke i år da, men tok den i half-pipe i stedet. Så må si at han uten tvil er mye bedre enn meg i konkurranser foreløpig. Selv har jeg aldri slått han, men skal gjøre det nå snart, sier Dean Martin lurt.

Hva er målene for fremtiden?

-Jeg vil bli Champion of Norway og Afrika i bordtennis. Når det gjelder jibbing har jeg som mål å være med i neste års European Open, og kvalifisere meg der. Jeg håper også at jeg vinner noen priser på Megapark som arrangeres på Oppdal om tre uker, sier Dean Martin som håper på at foten gror fort og at han blir frisk nok til å delta.

Sjekk ut Elvis og Dean Martins hjemmeside: www.oo-b.com

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere