*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk hva Bjørn Erling fant i sønnens nye hus!

Foto: Marita Lundsrud Berg (Rakkestad Avis)

Noen finner mugg i sitt nye hus. Andre får litt større overraskelser...

18.01.10 06:46

RAKKESTAD (R-A.no): Lite visste Glenn-Vidar Fosser at han fikk en kardesk granat med på kjøpet da han flyttet inn i sitt nye hus i Kirkeveien. Rakstingen meldte fra om det uvanlige funnet til politiet, og onsdag fikk han besøk av bombeeksperter fra Forsvaret, melder Rakkestad Avis.

Ufarlig granat
Mens huseier Fosser selv var på jobb, trådde hans far Bjørn Erling Andersen inn i hans fravær for å ta i mot Forsvaret. Andersen kunne fortelle at granaten ble funnet mens hans sønn ryddet ut av et godt skjult kott i sitt nye hus.

- Det kottet har nok ikke sett dagens lys på mange år, så granaten kan ha ligget der lenge, forteller Andersen.

Granatfunnet skremte for så vidt ikke den nye huseieren, som tilbrakte natten i huset med granaten i andre etasje. Skremt hadde han heller ingen grunn til å være skal ifølge presseoffiser i Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Vegard Finberg, som kan fortelle at granaten var tom og dermed ufarlig.

- Det er snakk om en brukt granat, som dermed ikke utgjør noen fare. Den skal likevel nå destrueres av Forsvaret, forteller han. Granaten skal nå sprenges eller brennes av Forsvarets bombe

Brukt i kanoner
Granaten som ble funnet på kottet i Kirkeveien, er en kardesk granat som målte 70 mm i diameter og nøyaktig 27 centimeter i høyden.

- Det er en gammel kardesk granat, som gikk ut av produksjon før 1940, opplyser oberstløytnanten.

Denne typen granater ble ifølge wikipedia produsert i forbindelse med unionsoppløsningen og ble avfyrt fra kanoner, den kan med andre ord være så gammel som fra 1905.

Mange slike funn i norske hjem
Granaten er ifølge Finberg ikke et uvanlig funn rundt i landets hjem.

- På landsbasis har vi daglig oppdrag enten det er funn i fjæra eller i gamle bygg. Det er mange av de samme ammunisjonene som blir funnet, og kardesk granater er et veldig vanlig funn, forteller Finberg, som videre roser Fosser for at han fulgte alle forholdsregler, og kontaktet politiet med ett granaten ble funnet.

- Det er viktig at man ved slike funn melder i fra til politiet, som igjen ber om bistand fra Forsvaret. Det verste man kan gjøre er å ta saken i egne hender, sier oberstløytnant i Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Vegard Finberg.

Se flere bilder av granaten hos Rakkestad Avis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.