For store norske bedrifter har det vært en selvfølge med reglene regjeringen nå innfører.

Les mer: Må levere tilbake luksusgaver

Fredag ettermiddag gjorde Jens Stoltenberg helomvending, og fra nå av får ikke Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap) beholde luksusklokken og de fine teppene. Heretter regjeringens medlemmer følge de samme gavereglene som gjelder for offentlige tjenestemenn, også gjelde for politisk ledelse.

De skal ikke motta gaver, og hvis de må gjøre det av høflighetsgrunner, skal arbeidsgiveren få dem.

Følger etter bedriftene
Det absurde i denne saken er at reglene Jens Stoltenberg nå innfører for seg og sin regjering, har vært fulgt av store norske bedrifter i mange år. Spesielt bedrifter der staten har en betydelig eierinteresse.

Hovedårsaken til dette har vært politikernes fokus på mulig korrupsjon.

Når NA24 tar en runde hos de største bedriftene er hovedregelen klar; det er ikke lov å motta gaver verdt mer enn cirka 500 kroner.

Dersom en ansatt i disse bedriftene må ta imot dyrere gaver, så skal de gis videre til bedriften.

Strengt hos Statoil
Hos Statoil er regelen at du ikke skal ta i mot noen gaver, som ikke kan karakteriseres som reklameartikler. Alt utenom dette tilfaller selskapet, forklarer Statoils Jannik Lindbæk jr. til NA24.

Også hos Hydro er det strenge regler

- Hydro-ansatte skal ikke gi eller motta gaver som er egnet for å sette oss eller mottager i interessekonflikt. Gaver er det mye fokus på, så vi ser at det har blitt mindre og mindre av det. Det er altså basert på skjønn om man kan motta dette, men gaver skal ikke overstige 500 kroner, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til NA24.

Og han fortsetter:

- Er det gaver som overstiger 500 kroner, og det blir vurdert at det ikke er god kutyme motta dem, så tilfaller gaven selskapet.

Hos Telenor har man ingen toleranse for korrupsjon

- Vi har nulltoleranse til korrupsjon. Man skal være svært forsiktig med gaver og rådføre nærmeste leder, men vi har ikke gitt en fast sum på gaver på konsernnivå. I Norge, Sverige og Danmark har vi imidlertid en grense på 500-600 kroner, mens i Malasia har de et eget gaveregister. Dessuten har vi en egen telefontjeneste der våre ansatte kan ringe inn å rådføre seg om tvilstilfeller. Hovedregelen er altså et aktsomhetsprinsipp, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor til NA24.