Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hvor flinke vi har blitt til å kildesortere

Sju av ti sier de er mer bevisst på hvor mye de kaster etter at de har fått kildesortering. Nordmenn er i verdenstoppen på sortering av plast og farlig avfall.

OSLO: En fersk, landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt viser at de aller fleste nordmenn har fått et mer bevisst forhold til eget avfall. Etter at stadig flere har fått kildesortering i eget kjøkken, blir mer og mer emballasje gjenvunnet.– Det er veldig gledelig at folk er opptatt av å utnytte ressursene og ser at de kan gjøre en forskjell. Kildesortering er et personlig miljøtiltak, der du direkte ser nytten av eget arbeid, sier Eirik Oland, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge.

Når man ser hvor lite restavfall som blir igjen når man kildesorterer, er det tydelig at avfallsdunken har uante muligheter

Øker hvert år

Ferske tall fra SSB viser en økning i materialgjenvunnet emballasje fra husholdningene. Papp og papir utgjorde største mengden med over 300 000 tonn. Plast og farlig avfall har hatt den største økningen det siste året, med 24 og 22 prosent – til 31 000 og 39 000 tonn.

– Norge ligger i verdenstoppen på plastgjenvinning, og vi ser at materialgjenvinningen øker hvert eneste år. Når man ser hvor lite restavfall som blir igjen når man kildesorterer, er det tydelig at avfallsdunken har uante muligheter, sier Oland.

LES OGSÅ: Klemetsrudanlegget er verdensledende på kildesortering

Med kildesortering i hjemmet kan hver enkelt av oss gjøre en innsats uten at det koster noe som helst, sier han

Ni av ti har sorteringstilbud

Etter at hele Oslo fikk tilbud om kildesortering av plast , medio juni, har nå ni av ti nordmenn mulighet til å sende plasten i kretsløp.

– Med kildesortering i hjemmet kan hver enkelt av oss gjøre en innsats uten at det koster noe som helst, sier han.

Vil bli enda flinkere

YouGov-undersøkelsen viser også at hele én av tre ønsker å kaste mindre. Over halvparten sier de gjerne vil bli enda flinkere til å sortere avfall. Ved å sortere mer, minker restavfallet og miljøgevinsten høynes. Oland oppfordrer spesielt barnefamilier til å fortsatt ha fokus på kildesortering.

– De er av naturlige grunner storforbrukere. Det er viktig at de som forbruker mest, kildesorterer mest.

Oland understreker hvor viktig det er å utnytte ressursene best mulig og på den måten bidra til lavere miljøbelastninger.

– Målet for alle må være å produsere så lite restavfall som mulig. Det er veldig positivt at så mange ønsker å bli flinkere til å sortere, og det er jo ikke vanskelig. Dette viser at folk selv ønsker å gjøre en aktiv miljøinnsats.

(Pressenytt)

LES OGSÅ: Barn fra øst møtte barn fra vest til kildesorteringsfest

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford