RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sara Johannessen (Scanpix)

Sjekk hvor mye du drikker i året

Sist oppdatert:
Nordmenn drikker minst i Europa

(SIDE2:) Nordmenn havner langt ned på listen når det gjelder mengder alkohol vi drikker, skriver Aftenposten.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Et hakk etter Sverige
Selv Sverige ligger foran oss. Ifølge en rapport om psykisk helse Folkehelseinstituttet har skrevet, så er alkoholforbruket i Norge forbausende lavt, og kun i muslimske land er det lavere.

Ifølge Aftenposten drikker nordmenn 4,9 liter ren alkohol i året, enten det være seg gjennom sprit, øl eller vin. Tsjekkia og Tyskland ligger på topp med henholdsvis 12,4 liter og 10,3 liter.

Sverige drikker 5,7 liter alkohol per person i gjennomsnitt.

Helgefylla skadelig
Det betyr imidlertid ikke at nordmenn er så ekstremt sunne i sine alkoholvaner. Vår evne til å innta mye alkohol over korte tidsrom i helgene kan være minst like skadelig som å drikke litt til måltider i hverdagene. Men vår alkoholkultur er fremdeles knyttet i stor grad til fest, mens i andre land i Sør-Europa er det mer integrert i dagliglivet.

Den norske helgefylla lever i beste velgående og er i disse tider gjenstand for både morskap og skrekk fra turister som besøker landet.

Ingeborg Rossow i Sirus sier til Aftenposten at man likevel ser en ganske sterk økning i alkoholforbruk blant nordmenn fra 1940-årene og frem til i dag. All alkohol nordmenn kjøper via taxfree eller svenskehandelen er heller ikke med i de offisielle tallene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere