*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk hvor Norge havner på ryktelisten

Foto: JOHN MOORE (AFP)

Her er landene med best og verst rykte i verden.

30.06.13 15:31

Denne uken frigjorde Reputation Institute, som er et konsulentfirma med base i New York og København, en liste over de landene i verden med best renommé. Rangeringen er basert på en spørreundersøkelse med 27.000 deltakere i G8-landene, som er de åtte største økonomiene i verden.

Respondentgruppen ble bedt om å rangere 50 land ut ifra kriterier som tillit, beundring, respekt og grad av tiltrekningen de føler mot landet.

Europa kommer best ut på ryktelisten med hele syv plasseringer blant de ti landene som topper renommélista, skriver The Huffington Post.

Norge på femte plass
Norge havnet på femte plass og ble dermed slått av Sverige som fikk andre plass. Finland og Danmark rangerte også høyt på listen med henholdsvis åttende og sjette plass.

Ifølge konsulentfirmaet selv, så har denne listen stor betydning for både turisme og utenlandske investeringer.

- En økning på fem prosent i landets omdømme kan omsettes i en oppgang på tolv prosent i det landets turistinntekter, sier Nicolas Georges ved Reputation Institute til Forbes.

Det krigsherjede landet Irak havner på bunnen av skalaen, etterfulgt av Iran, Pakistan og Nigeria.

De 50 landene inkluderer verdens største økonomier, samt land som er av interesse som følge av økonomiske og politiske hendelser.

Verdens mektigste nasjon, USA, havnet på 22. plass, som er én plass opp fra fjoråret.

Tror bedre om seg selv
Spørreundersøkelsen viser også at en rekke land tror selv at de har et langt bedre omdømme enn det resten av verden ser ut til å mene. Russlands interne anseelse viser seg å være 33 prosentpoeng høyere enn det eksterne ryktet tilsier.

Russland var det femte verste landet i rangeringen. Det samme gjelder for Kina, som har en intern anseelse som er 31 prosentpoeng høyere enn det eksterne omdømmet.

Spanias interne anseelse, derimot, er syv prosentpoeng lavere enn det eksterne ryktet tilsier. Dette forklares med at landet er meget gode på turisme, mens spanjolene selv har mistet mye av tilliten til sitt eget land som følge av en voksende arbeidsledighet.

Ti på topp: 1. Canada, 2. Sverige, 3. Sveits, 4. Australia, 5. Norge, 6. Danmark, 7. New Zealand, 8. Finland, 9. Nederland, 10. Østerrike

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.