RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Flått og katt
Flått og katt Foto: Haldis Quale

Sjekk kjæledyret grundig!

Sist oppdatert:
Slik rammer flåtten hund og katt.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Flåtten finnes over store deler av Norge. Den er fryktet fordi den kan være bærer av borreliosebakterien som kan gjøre både dyr og mennesker alvorlig syke.

- Dyr som blir smittet av borreliose, og ikke får behandling, kan dø. Men når dyrene først får behandling blir de som regel friske igjen, forteller veterinær Nina Solvang ved Sørlandets Dyreklinikk i Kristiansand, til Dittdyr.no.

Les også: Sjokkfunn i Norge

Rammes ulikt
Hvordan flåtten rammer, er ikke entydig.

- Noen dyr blir kraftigere rammet enn andre og bruker lang tid på å bli sitt gamle jeg igjen.

Det er viktig å begynne behandling så tidlig som mulig.

- Ikke drøy med å oppsøke dyrlege når kjæledyret ditt ikke er friskt, oppfordrer dyrlegen.

Symtomene
Flåtten er ikke alltid så lett å oppdage. Borreliose er en snikende sykdom med så mange forskjellige symptomer at det er vanskelig å si helt konkret hva du skal se etter.

(Artikklen fortsetter under bildet)

Blir kjæledyret slappere enn vanlig, med feber, bør alarmklokken gå. Ved flåttbitt og borreliose og kan lymfekjertlene på halsen hovne opp som golfballer, dyret kan bli halt på det ene beinet den ene dagen og det andre beinet den neste. En blodprøve vil avsløre om det er borreliose.

- Vi er ganske raske til å ta en blodprøve, og konstaterer vi bakterien, behandler vi den effektivt med antibiotika. Det er viktig at selv om dyret er tilsynelatende symptomfri etter kort tid, er dette en sykdom som må ha en ca tre ukers behandlingstid, understreker Solvang.

Les også: Her reddes hesten

Slik stopper du flåtten
Til katt finnes der dråper som dryppes i nakken. Frontline er et kjent og trygt flåttmiddel. Til hund kan du velge mellom et halsbånd eller dråper til nakken. De er effektive og en billig forsikring mot denne bakteriesykdommen.

Ditt Dyr vet om folk som har sprayet katten med insektmiddelet Radar og som har kjøpt midler mot flått som har ført til at dyret har mistet pelsen og blitt syke.

- Radar? Huff, det er jo giftig. Velg et flåttmiddel som kjøpes på resept og som en dyrlege anbefaler deg. Kun da får du et middel som er godkjent for bruk mot flått, og testet for å trygt kunne brukes til hund eller katt. Følg selvfølgelig bruksanvisningen til punkt og prikke, understreker veterinær Nina Solvang

En edderkopp
Flåtten er ikke et insekt, men en midd og tilhører edderkoppfamilien.

Det som tydelig viser at den er en edderkopp er at den har åtte bein, mens insekter kun har seks bein. Dessuten har den ingen klart skille mellom hode, bryst og bakkropp.

Det er enkelt å se forskjell på en hann og hunn. Hannen har en grå/svart bakkropp, mens hunnens er rød/grå.

Hunnen blir størst
Det er kun hunnen som suger seg stor som en sprekkeferdig ert, mens hannen kun suger det han trenger for å spise der og da. Hannen blir derfor ikke spesiellt stor.

Han er der i hovedsak i håp om å finne en hunn å parre seg med. Hunnen suger derimot så mye blod hun bare kan i 7-10 dager. Så lar hun seg falle av, og graver seg litt ned i bakken. Her legger hun mellom 2000 – 3000 egg.

De klekkes etter noen uker og tusenvis av ørsmå flått kravler opp på gresstrå og kvister, og venter på at en fugl, et dyr eller menneske skal passere nærme nok til at de kan henge seg på.

Les også: Redd lynet - stupte tre etasjer

Borreliose
Flåtten er regnet som den verste smittesprederen blant blodsugerne. Den mest fryktede sykdommen den sprer er borreliose.

Bakterien kan overføres fra flåtten på bare noen timer, men størst er risikoen når flåtten har sittet der i over 24 timer.

Er man smittet, vil dette som oftest vises hos mennesker ved en rød ring rundt bittstedet, kløe, svie eller hovne lymfeknuter. Etter noen uker kan man få nedsatt allmenntilstand, smerter, leddplager – og enda mer alvorlige symptomer som lammelser.

Det er ikke mulig å utrydde flåtten fullstendig, men det er mulig å hindre at den vil stortrives rundt hjemmet ditt.

Svi gammelt gress og kratt om våren og hold gresset kort. Flåtten hater sol og tørke. Sjekk deg selv og dyrene dine hver dag for flått.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kroner 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere