RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjekk om du er underforsikret

Sist oppdatert:
En av fem har underforsikret innboet. Sjekk om du er en av dem.

Med Nettavisens nye innboforsikringskalkulator kan du kjapt sjekke om du er en av de underforsikrede. Innbokalkulatoren tar hensyn til boligens størrelse, boligens standard, antall voksne personer som bor i boligen og antall barn.

Sjekk om du er over- eller underforsikret her!

Leiligheter ofte underforsikret
Skadeoppgjørsstatistikk fra norske forsikringsselskaper viser at hver femte forsikringstaker har underforsikret innbo- og løsøret i boligen.

Ifølge skadeforsikringsselskapet If har leiligheter i Norge en gjennomsnittlig innbo- og løsøreforsikring på 458.443 kroner.

- For en familie på to som har middels standard på sitt innbo og som bor på ett rom pluss kjøkken er denne summen ofte utilstrekkelig, sier Ifs informasjonsdirektør Jack Frostad.

Ifs tall viser at gjennomsnittlig forsikringssum på innbo og løsøre i eneboliger ligger på 748.665 kroner.

- Denne forsikringssummen er tilstrekkelig for en familie på to som bor på tre rom pluss kjøkken med middels standard på innboet, opplyser Frostad.

Verdiene øker
Han poengterer at forsikringsverdien kan ha vært riktig da forsikringen ble tegnet for flere år siden.

- Problemet er at med tiden kjøper vi stadig nye ting som øker verdien av innboet. I tillegg er det ofte vanskelig å sette riktig verdi på de ulike tingene vi har i boligen, sier han.

Du kan også være overforsikret
Siden fire av fem ikke er underforsikret, er det all grunn til å regne med at mange også er overforsikret. Har du en innbosum som klart overstiger verdiene dine, koster det deg tross alt en del penger. Men det er best å være på den sikre siden.

Du kan også være dobbeltforsikret. Gjennom LO har alle medlemmer en tvungen innboforsikring. Har du det, er det ingen grunn til å ha en ekstra. Det er fort gjort å glemme dette hvis du flytter sammen, der den ene har innboforsikring, og den andre er medlem av LO.

Gjør dine egne beregninger:
I tillegg til å sjekke de veilende forsikringssummene kalkulatoren opererer med kan det være lurt å sette av en time til å gå gjennom ditt eget innbo. Da må du se på verdiene i hvert enkelt rom. I tillegg ser du på de mer personlig eide tingene som klær, tekniske dingser, fritidsutyr ol.

For eksempel kan innbolisten i en stue av enkel standard se slik ut:

 • Salong 15.000
 • TV flatskjerm 12.000
 • Gardiner 2000
 • Stuebord 1500
 • Stereoanlegg 5000
 • DVD-spiller 3000
 • Lamper 2500
 • DVD/CD samling 7000
 • Skap 3000
 • Innhold i skap 5.000 (blant annet bøker)
 • Pyntegjenstander 5.000 (bilder skulpturer)
 • Planter 1000

Totalsum for stuen: 62.000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere