*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk pollenplagene

Foto: (Foto: Shutterstock)

Pollensesongen er i full gang, og det rammer både arbeidstakere og skoleelever hardt.

20.04.09 14:07

(SIDE2): Som Norges astma- og allergiforbund (NAAF) meldte før helgen er årets bjørkepollensesong i gang i kystnære områder øst, sør og vest i landet, vel en uke tidligere enn gjennomsnittet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det betyr kløende øyne, rennende neser og hovne ansikt for rundt 900 000 nordmenn.

- Jeg håper at de som har allergi allerede har begynt med medisin. Har de ikke gjort det, så må de gjøre det med en gang! Har de ikke fått hentet medisiner enda, så må de komme seg på apoteket og hente det som er reseptfritt fram til de får en time hos legen, sa Rose Lyngra, rådgiver i NAAF, til Nettavisen i helgen.

Les hele saken: Finværet skaper pollenhelvete

På Pollenvarslingen kan du følge med på hvordan spredningen blir de nærmeste dagene. Som nevnt over er det bjørkepollen som nå gjør størst utslag og her meldes det om kraftig spredning på Østlandet med Oslo mandag og tirsdag.

Pollenvarslingen: Sjekk spredningen der du bor

En ny undersøkelse Synovate Norge har gjort for legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline AS viser at allergien får store følger både for dem det gjelder.

I undersøkelsen svarer 42 prosent av alle voksne allergikere at de har nedsatt yteevne på jobb som følge av allergiplagene, likevel svarer flertallet at de ikke har vært borte fra jobb på grunn av plagene.

Barn og ungdom har også store problemer, og hver tredje svarer at han eller hun har hatt problemer med eksamen på grunn av pollenallergi. I tillegg svarer like mange at de har vært borte fra skolen på grunn av allergien.

Både voksne og barn oppgir i undersøkelsen at det er mai og sommermånedene som er mest plagsomme.

Ifølge undersøkelsen er det reseptbelagte tabletter, nesespray og øyespray er mest utbredt som medikament blant både voksne og barn med pollenallergi

Dette gjør allergien verre
Hvis du er sterkt plaget av bjørkeallergi, kan enkelte typer mat gjøre vondt verre.

Mange allergikere er ikke klar over at deres allergi kan bli betydelig forverret dersom de spiser enkelte matvarer. Denne reaksjonen kalles kryssreaksjoner og oppstår når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker. Dette gjelder særlig bjørkepollenallergikere.

Side2 har tidligere skrevet om disse matvarene. Oversikten finner du her.

Les også: Allergien din er forutbestemt

Er du eldst i søskenflokken kan det være nok til at du er mer disponert for astma og allergi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.