*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk promillen din på fest

Foto: Johannessen, Sara (NTB scanpix)

Kommer du til å bruke den nye promille-appen?

25.09.12 19:13

(SIDE2:) Ny app til mobiltelefonen skal holde kontroll over alkoholinntaket ditt.

Det er svenske Systembolaget som står bak den nye appen «Promillekoll». Verktøyet skal lære deg om hvordan alkoholinntaket ditt påvirker deg, og gi deg oversikt over hvordan promillekurven din utvikles utover kvelden.

- Sammen med alkoholforskere har vi utviklet denne appen for å gjøre det enklere å ikke drikke for mye. Den hjelper dem som ønsker å reflektere over alkoholinntaket sitt, og ta mer helsemessige valg, sier pressesjef Lennart Agèn i Systembolaget til Side2.

Han påpeker at appen foreløpig kun finnes på svenske appstore, men at den skal være tilgjengelig for alle i løpet av kort tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Promillekoll (Illuastrasjon)

Vil drikke mindre
Ifølge Statens Folkehelseinstitutt i Sverige har 900.000 personer alkoholvaner som regnes som risikofylte. Halvparten av disse har et ønske om å redusere alkoholinntaket. Høyt alkoholinntak gjelder i hovedsak blant personer opptil 29-årsalderen, heter det i en pressemelding. En undersøkelse som er utført på vegne av Systembolaget, viser at 80 prosent av personer mellom 20 og 40 år vil vite mer om hvor mye alkohol de kan drikke - uten at det går ut over helsen.

- Alkohol er en risikofaktor for vold og andre skader. Blant unge voksne er alkoholen utbredt. Hvis denne appen kan være behjelpelig til å få kontroll over inntaket, ville det vært veldig bra, sier Kent O Johnsson, alkoholforsker ved Malmö Högskola, i pressemeldingen.

Effekten av appen skal brukes i en studie ved Karolinska institutet.

Slik fungerer den
Appen fungerer ved at du fyller inn kjønn, alder, høyde og vekt. I løpet av kvelden kan du registretere hva du drikker, og appen holder angivelig kontroll på promillenivået, og den grensen du selv har satt opp. Ved å vri på telefonen kan du se hvordan promillekurven din utvikles i løpet av kvelden. Appen slutter å fungere ved en promille på over 0, 8.

Virkninger av alkohol

Slik virker alkoholen, ifølge fhi.no:

- Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.

- Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.

- Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.

- Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.

- Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Hva synes du om promille-appen?

Mest lest på Side2:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.