Sjekk stjernenes skattesmell

Kjendiser som ikke betaler skatt er intet nytt fenomen.

07.10.08 07:33

(SIDE2:) Har du opplevd å få skikkelig baksmell på skatten? Tro ikke at ting ville vært annerledes hvis du hadde vært rik og berømt.

En rekke stjerner har slitt med å betale skatt. ABC News har samlet de verste eksemplene:

Mange millioner
Jennifer Lopezs ektemann Marc Anthony gjør det bra som artist, men han har hatt problemer med skattevesenet. I 2007 måtte han møte i retten fordi han skyldte staten 2,5 millioner dollar. Han hadde nemlig ikke betalt skatt på fire år.

O. J. Simpson ble denne uken dømt for ran og kidnapping. Den tidligere fotballstjernen og skuespilleren har også hatt problemer med skatten. Ifølge ABC News skylder han for tiden 1,5 millioner dollar i skatt.

Countryartist Willie Nelson havnet i store problemer med staten i 1990. Det amerikanske skattevesenet ville opprinnelig gi ham en bot på 32 millioner dollar, men han slapp unna med 16 millioner. For å betale tilbake det han skyldte, ga han ut albumet «The IRS Tapes: Who'll Buy My Memories?», hvor alt overskuddet gikk til skatteetaten.

Fengselsstraff
Wesley Snipes, kjent fra blant annet «Blade»-filmene, har også slitt med å betale staten. Tidligere i år måtte han møte i retten tiltalt for å ha snytt staten for sju millioner dollar etter å ha unngått å betale skatt fra 1999 til 2004. Hvis han blir dømt, risikerer han 16 års fengsel.

- Han er helt uskyldig og handlet i god tro - uten noen dårlig baktanke eller kriminell intensjon om å lure eller svindle i det hele tatt, sa Snipes forsvarsadvokat Robert Barnes tidligere i år.

LES OGSÅ: - Må jeg betale skatt?

Filmlegende Sophia Loren ble i 1982 dømt for skatteunndragelse i hjemlandet Italia. For det måtte hun sone 18 dager i fengsel.

Foto: Julien Hekimian/Getty Images

Også tidligere
Kjendiser som ikke betaler skatt er intet nytt fenomen. På 1940-tallet var Al Capone en fryktet mafialeder som var mistenkt i en rekke drapssaker. Men den eneste gangen han sonet i fengsel, gjaldt det skatt. Han var fengslet i elleve år for å ha unngått å betale skatt.

Musikklegenden Chuck Berry er en av verdens største artister. I 1979 måtte han sone en dom på fem måneder i fengsel for skatteunndragelse.

- Bare småfolk
Som regel kan man ha sympati med stjernene som går på en økonomisk smell. Andre ganger er ikke sympatien like stor. Slik var det da milliardær Leona Helmsley ble dømt til fengsel for skatteunndragelse i 1989. Hun skal nemlig ha uttalt:

- Det er bare småfolk som betaler skatt.

Les om flere som har slitt med skatten her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.