*Nettavisen* Nyheter.

Sjekk ut disse fabelaktige skoene

Foto: (Montasje: Camilla Flaatten)

De berømte skoene fra Comme il Faut er skapt for å danse hele natten.

22.05.11 11:50

BUENOS AIRES (SIDE2): I en liten gate med det franske navnet Rue des Artisans finnes den lille, elegante boutiquen Comme il Faut. Opp en trapp i en ærverdig gammel bygård, inn en stor svart dør befinner det seg sko fra en annen verden. Her lever og ånder man for tangoen og tangosko, men det betyr ikke at man må danse for å kjøpe de vakre håndlagde skoene.

Foran en stor svart sofa ligger det esker på esker med fargerike, silkesko. Hæler i ulik størrelse, men med et mål for øye – de skal være komfortable på dansegulvet. Fire jenter løper fram og tilbake med skoesker, og som med nøyaktig presisjon sjekker at skoene er i akkurat riktig størrelse. Askepott-følelsen er helt klart til stede her.

Et romantisk skoeventyr
Designer Alicia Muñiz var lei av at tangoskoene hennes var stygge. Komfortable riktignok, men langt fra slik hun ville bli sett i andre steder enn på dansegulvet. For om lag et tiår siden tok hun sko til lest og kreerte sine egne tangosko. Det ble raskt lagt merke til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Da vi kom til milongaen på kvelden, tok damene helt av. Alle ville vite hvor Alicia hadde kjøpt skoene. Da hun fortalte at hun hadde laget dem selv, fikk hun bestillinger, forteller ektemann og tangopartner Fernando Vianelli til Side2.

Alicia Muñiz begynte å lage sko til venner hjemme, men etter hver hopet bestillingene seg opp og dermed kom Comme il Faut til verden. Lett oversatt fra fransk betyr det ”slik det må være”.

- Inspirasjonen er dansen. Skoene er laget til tangoen, perfekt balanserte, med en høyde som gjør at man kan danse hele natten. Alicia designer nye hele tiden, og skoene kommer kun i noen få eksemplarer noe som betyr eksklusivitet, forteller Fernando.

Klikk på bildet for å forstørre.

De startet opp butikken i den verst tenkelige økonomiske krisen et land har gjennomgått i nyere tid. I 2002 ansatte de arbeidsledige skomakere med tiår av erfaring bak seg. Hemmeligheten ligger i tre ting; design, høy kvalitet på materialene kjøpt inn fra blant annet Italia og Frankrike og et unikt håndverk.

- Vi har en fabrikk her i byen hvor mange skomakere som jobber for oss. Det er menn hele gjengen, for å lage disse skoene må en ha sterke hender og mye kraft, forteller Vianelli.

Kunstverk
Og kvalitetssko har det blitt. Fargesprakende eller ensfargede stiletter, lakksko, skinnsko, fløyel, silkesko, med og uten sløyfer, sexy, moderne og noe helt utenom det vanlige. Kunstverk.

Alicia viser bildet oss av det bugnende skoskapet sitt tatt for et argentinsk motemagasin. Det er ingen tvil om at vi har med en designer som elsker sko og som vet hva kvinner vil ha. En danser som lager sko til dansere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun henter en eske og viser fram et par svarte sko med sløyfebånd. De er elegante, ikke laget til dans, men til fest.

- Disse valgte Carolina Herrera seg sist hun var her.

Danser du?
Inn døren kommer det unge og middelaldrende kvinner – fra alle verdenshjørner opplever vi i løpet av de to dagene butikken besøkes.

- Danser du? er det vanligste spørsmålet her.

OM TANGO

Hvor dansen faktisk har sin opprinnelse strides de lærde om, men at det er latinsk med afrikansk inspirasjon er det ingen tvil om. Argentina, Uruguay, Mexico og Cuba er bare noen land som hevder de danset den først. Uansett opprinnelse så danses det tango verden over, og milongaer (danseklubber) finnes overalt i det største byene i Nord- og Sør-Amerika.

Svenske Kerstin Gaertner bor på et slott i Tyskland og begynte å danse tango for noen år siden etter årevis med ballettdans. Nå kjøper hun sko her hvert eneste år.

- De er så elegante og sitter godt på foten. Jeg har nok 20 par hjemme, smiler Kerstin og viser fram de tre nye hun har kapret denne gangen. Hun danser tango hver kveld i Buenos Aires.

- Da hører stabile sko med, og disse er perfekte både til dans og fest.

Tangoinstruktør Chantal Hirschi fra Zürich forteller om institusjonen Comme il Faut mens hun prøver par etter par.

- Alle mine dansekollegaer har sko herfra, og sverger kun til dem. Det er første gangen jeg er her og nå har jeg kjøpt tre par! Det som er så flott med skoene er at de har tynn hæl. Tangosko kan godt ha det fordi man danser mest på tå, forteller hun.

Elsker tango
I dag selges skoene i flere land, men det er kun i Buenos Aires at det finnes en liten butikk. Skoeventyret som startet i det små for ni år siden, har vokst seg enormt og eierne er lykkelig og litt overrasket over responsen. Men de takker dansen for suksessen.

- Folk over hele verden elsker tango. Og kvinnene vil danse i våre sko, sier Alicia.

Se også butikkens hjemmeside for mer informasjon.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag