Sjekker deg på ett sekund

Foto: Hugo Charles Hansen/Rana Blad

Vegvesenet er ute med nytt, avansert utstyr.

22.01.11 13:03

Vegvesenet har fått nytt kamera- og datautstyr som på ett sekund gir beskjed om bilen som kjører passerer skal avskiltes, skriver Rana Blad.

Bilførerne som passerer kameraene og inspektør Arve Hjertås i formiddag slakker umiddelbart på gassen. Om det er fordi de tror det er fartskontroll eller fordi de bare er nysgjerrig på de uvante kameraene som akkurat da er rigget opp ved E6 på Selfors, skal være usagt.

Men det er noe langt annet enn fart inspektøren i Vegvesenet er interessert i.

Får opp mangler
Når bilene passerer kameraet, leses bilskiltet av. Kameraet er koblet trådløst direkte til en sentral database, og på bare ett sekund sjekkes det om kjøretøyet er begjært avskiltet. Da går alarmen og Hjertås får opp på dataskjermen sin hva som mangler ved kjøretøyet.

Det kan være om årsavgifta ikke er betalt, om forsikringen ikke er som den skal, om bilen er stjålet, om den ikke har vært på EU-kontroll og så videre, forteller inspektøren i Vegvesenet.

Nytt i høst
Arve Hjertås forteller at de fikk det nye utstyret i høst, og at det nå tas i bruk over hele landet.

Vi har kjørt noen kontroller allerede, og det vil bli flere av dem utover, lover Hjertås.

Det avanserte utstyret, som også har infrarødt kamera og derfor også kan brukes i mørket er ikke billig, og i første omgang skal vegvesenet lokalt også dele på det med sine kolleger i Salten, forteller Hjertås.

Inspektøren i Statens vegvesen sier det til en hver tid er rundt 200.000 kjøretøyer i landet som er begjært avskiltet.

Effektive kontroller
Det nye utstyret gjør kontrollene svært effektive, da kjøretøyene bokstavelig talt blir kontrollert i forbifarten.

Når alarmen går, en bil begjært avskiltet har passert kameraet, går alarmen og Hjertås varsler kollegene på stopposten noen hundre meter lengre borte.

I går samarbeidet vegvesenet også med folk fra Utrykningspolitiet, som for sin del blant annet kontrollerte bruk av belte, mobil, og lys.

Politibetjentene Jan Petter Arntzberg og Rune Bang, sammen med vegveseninspektør Hjertås kunne fortelle at i løpet av et par timer med kontroll på Selfors, ble to biler avskiltet. To bilister ble stoppet på grunn av mobilbruken, den ene vedtok forelegget, den andre nektet og ble anmeldt.

En bilfører ble anmeldt på grunn av ikke gyldig førerkort.

Les flere saker fra Rana Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag