Gå til sidens hovedinnhold

Sjekker dødsfall etter vaksine

En kvinne i 20-årene fra Oslo døde etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa.

En kvinne i 20-årene fra Oslo døde lørdag, tre dager etter at hun ble vaksinert mot svineinfluensa, opplyser Statens legemiddelverk. Kvinnen tilhørte en av risikogruppene som står først i køen for vaksine.

- Tyder ikke på noe sammenheng
Foreløpige undersøkelser viser at dødsfallet ikke har noen sammenheng med vaksinen, heter det i en pressemelding.

- Når vi har massevaksinering som nå, må vi forvente at noen dør etter å ha fått vaksine. Men vi forventer ikke dødsfall som følge av vaksinen, og obduksjonen av kvinnen tyder heller ikke på noen årsakssammenheng, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk til Nettavisen.

Men fordi det heller ikke kan utelukkes at det er en sammenheng, skal dødsfallet utredes nærmere.

Hadde hjertesykdom
Hortemo sier det ikke var tegn til at kvinnen hadde svineinfluensa.

Kvinnen hadde en underliggende hjertesykdom. Hun ble vaksinert med Pandemrix onsdag 28. oktober og døde uventet lørdag 31.oktober.

Foreløpige resultater viser at dødsfallet ikke har noen sannsynlig sammenheng med vaksinen, heter det i pressemeldingen fra legemiddelverket.

- Tragisk
- Det er alltid tragisk når et ungt menneske dør, sier overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket ifølge pressemeldingen. Dødsfallet inntraff få dager etter vaksinasjon.

- Det var derfor viktig for oss å gjennomføre grundige undersøkelser for å se om dødsfallet kunne ha sammenheng med vaksinen. Kvinnen ble derfor obdusert så raskt som mulig, sier han.

Dødsfall som skyldes vaksiner forekommer nesten aldri, ifølge Statens legemiddelverk.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå