Gå til sidens hovedinnhold

Sjekker influensasyke skotter

To personer er innlagt på sykehus i Skottland med influensalignende symptomer. Helsemyndigheter i mange land er på tå hev.

Etter å ha kommet hjem fra reise i Mexico med influensalignende symptomer ble to personer innlagt på sykehus i Skottland. Det opplyste landets helseminister Nicola Sturgeon søndag, ifølge The Scotsmans nettutgave.

- Milde symptomer
Paret skal ikke ha oppholdt seg i områdene som nå er rammet av den nye typen svineinfluensa, viruset som har tatt liv i Mexico og også er påvist i USA og Canada.

- Pasientene har milde, influensalignende symptomer, og tilstanden deres gir ingen grunn til bekymring, uttalte Sturgeon.

EU følger situasjonen nøye
EU-kommisjonen kunngjorde søndag at det så langt ikke er påvist noen tilfeller av svineinfluensa i Europa, men at de følger situasjonen nøye.

Frankrike
I Frankrike ble tre personer - et par i 50-årene som nylig hadde vært i California samt deres sønn i 20-årene - lagt inn til observasjon på et sykehus. Sønnen hadde ikke vært med på turen til California, men alle hadde influensalignende symptomer, melder Le Monde. I tillegg var det mistanke om smitte hos en kvinne fra Paris-regionen.

Spania
I Spania melder El Pais søndag om i alt sju tilfeller av mistanke om svineinfluensasmitte. Det siste tilfellet gjaldt en ung mann som kom hjem fra Mexico mandag og ble innlagt på sykehus i Aragón. De andre tilfellene er fra Catalonia, Bilbao og Albacete.

Ingen tilfeller i Norge
– Vi har ikke fått meldt om tilfeller i Norge med mistenkt svineinfluensa. Vi har gitt helsetjenesten beskjed om å varsle oss ved mistanke om svineinfluensa og gitt informasjon om diagnostisering og behandling dersom det skulle komme tilfeller i Norge, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet i en melding på fhi.no søndag.

Iversen sier reisende som blir syke etter å ha vært i områder som er berørt av svineinfluensaepidemien straks bør kontakte lege eller legevakt, gjerne per telefon.

- Ha kontakt med færrest mulig andre mennesker inntil diagnosen eventuelt er avkreftet, er rådet fra Folkehelseinstituttet.

Symptomer på svineinfluensa er som ved vanlig sesonginfluensa; høy feber, verk i kroppen, hodepine, nedsatt allmenntilstand og hoste. Vær også oppmerksom på eventuelle symptomer på lungebetennelse som feber, hoste, sting i brystet og pusteproblemer.

Les mer om svineinfluensa på Folkehelseinstituttets temaside

Høynet beredskap i USA
Myndighetene i USA høynet søndag beredskapen i møtet med det nye influensautbruddet. De ansvarlige for helse og sikkerhet i USA sier første prioritet nå er å sikre god kommunikasjon og at helsevesenet er fullt på høyde med situasjonen. USA åpner nå deler av lagrene med influensamedisinen Tamiflu og Relenza. Lokale myndigheter blir rådet til å vurdere skolestenging og ble folk med influensasymptomer holde seg hjemme for å unngå spredning av smitten, melder Reuters.

Kommentarer til denne saken