*Nettavisen* Nyheter.

Sjekker innholdet i maten

Foto: Linn Bøhler (Side2)

Kundene er opptatt av hva maten de spiser inneholder.

(SIDE2): En undersøkelse, offentliggjort av Mattilsynet torsdag, viser at pris er viktigst når vi handler mat. Men kundene Side2 snakket med på Ica Nær i Hausmanns gate i Oslo, er også opptatt av kvalitet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Opptatt av kvalitet
I Danmark og Sverige leser rundt halvparten varedeklarasjonen, mens drøyt en tredel av nordmennene gjør det.

- De store likhetene både i meninger om mat og kosthold, kjøpsmønster og interesse for mat underbygger betydningen av å ha en felles skandinavisk merkeordning for sunnere matvarealternativer. Vi tror at Nøkkelhullet vil være en god hjelp for travle mennesker når de handler mat, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratets ernæringsavdeling i en pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nhu Nguyen leser innholdet på pakningen av og til.

- Jeg ser mest på prisen, med tanke på at jeg er student, men jeg bryr meg også om kvaliteten, sier Nhu Nguyen til Side2.

Sirvan Chalabi leser ofte bakpå pakningen når han handler mat.

- Jeg sjekker sukker og salt, og kaloriene i maten, sier han til Side2.

Kari Petronella Finstad synes det er viktigere at det er sunt enn hva det koster.

- Jeg leser i stor grad innholdet. Jeg er opptatt av sunne råvarer og minst mulig tilsetningsstoffer og at det er økologisk, sier hun til Side2.

Lite fisk i fiskegrateng
Side2 har sjekket hvor mye fisk fiskegratengen egentlig inneholder, og resultatet er oppsiktsvekkende.

Det er stor forskjell på hva de ferdige fiskeproduktene inneholder av fisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange av fiskeproduktene som har et klart barnetema og henvender seg til barneforeldre, er de som inneholder aller minst fisk. Ikke la deg lure av produktnavn som «Laksesuppe» eller «Fiskegrateng med gulrot». Noen av produktene inneholder så lite som 19 prosent fisk.

Les hele artikkelen: Så du tror du spiser fisk?

Noen av kundene på Ica Nær var også overrasket over hvor lite fisk enkelte fiskegratenger inneholder.

- Det var jeg ikke klar over. Jeg foretrekker Findus God Gammeldags eller Fransk fiskegrateng, sier Nguyen.

Erik Kvaksrud pleier å kjøpe testtaperen Kystens fiskegrateng.

- Det har med pris å gjøre, men jeg var ikke klar over at det var så lite fisk i den, sier han til Side2.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kommer du til å velge en annen type neste gang, nå som du vet det?

- Det gjør jeg nok kanskje ja. Jeg har tilgang til fersk fisk, så jeg pleier å legge på litt ekstra også, sier Kvaksrud.

Finstad og Chalabi er ikke overrasket over at det er så lite fisk i enkelte av fiskegratengproduktene.

Tre av de fire kundene vi snakket med fortalte at de foretrekker God Gammeldags fiskegrateng. Den inneholder 30 prosent fisk og er ikke blant de verste typene.

Pris viktigst
Mattilsynets undersøkelse viser at de skandinaviske landene har mange likheter i hva som betyr mest når vi handler mat.

Prisen betyr mest når vi handler dagligvarer, men deretter kommer innholdet.

I Norge oppgir 72 prosent at prisen er viktigst når de handler mat. Deretter kommer sukkerinnhold og fettinnhold. I Danmark svarer 75 prosent at prisen er viktigst, deretter kommer innhold av fett. 72 prosent i Sverige svarer at prisen er viktigst, deretter følger sukkerinnhold og så fettinnhold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjenner ikke nøkkelhullet
Formålet med undersøkelsen var å undersøke folks kjennskap og kunnskap til Nøkkelhullet, som blir det nye felles skandinaviske merket på sunn mat. I Sverige har merket allerede vært i bruk i 20 år.

Merket kan brukes på matvarer med mindre fett, salt og sukker og mer kostfiber.

Få av de kundene Side2 har vært i kontakt med vet hva Nøkkelhullmerket er, men flere har sett merket.

- Jeg har sett det, men jeg vet ikke helt hva poenget er, sier Kvaksrud.

- Jeg har sett at sunne produkter er merket med det, sier Finstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

De største forskjellene blant de skandinaviske landene er at danskene er mer opptatt av fett og økologi enn nordmenn og svensker. I Norge har vi større fokus på salt, mens svenskene legger stor vekt på innhold av søtningsmidler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.