Gå til sidens hovedinnhold

Sjekker rasfjellet først mandag

28 personer er husløse i minst fire dager. Sjekk video av raset her.

Ingen geolog kommer til Lovund før mandag. Grunnet vær- og kommunikasjonsforholdene blir det ikke noen sjekk av fjellsiden og rasområdet ved øya Lovund i Lurøy kommune. Planen var at geologene skulle være på plass fredag kveld, men nå dukker de ikke opp før mandag.

- Vi skulle gjerne sett at geologen kom, men må bare forholde oss til at det tar lengre tid enn ønsket, sier utbyggings- og næringssjef Atle Henriksen i Lurøy kommune, til Rana Blad.

Fikk raset på video
15 husstander og 28 personer ble torsdag kveld evakuert på Lovund. Da hadde det gått to-tre større ras.

Lars Gujord filmet et av rasene som kom ned fjellsiden torsdag:

HTML EMBED
video_embed(12765);

Han bor bare 200 meter fra der raset slutter. Videoen er tatt opp på altanen foran huset og viser hvordan mengder med stein raser ned fjellsiden.

- Det kom en hel serie med ras over en periode på tre til fem timer. Verst var det da rasene kom om natten. Da var det ekkelt å ikke vite hvor raset stoppet.

Nå har Gujord og de andre evakuerte fått frist til fredag klokken 18 med å hente det de trenger fra sine hjem. Deretter blir området helt stengt, i alle fall fram til mandag.

Sjekket området før
Sist onsdag hadde kommunen besøk av en geolog fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) i forbindelse med arbeidet med den nye kommunedelplanen for Lovund.

Geologene kjenner dermed forholdene, men har ikke sjekket den aktuelle fjellsiden. Med bakgrunn av kart og bilder vil NGI utarbeide et sikkerhetssone i anledning evakueringen.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken