Kristine Eide er journalist i Klar Tale, og sjekket nylig synet, det fikk uante konsekvenser.

Journalisten gikk til Specsavers for å ta en ordinær synstest. Optikeren på jobb hilser kort og tar med Eide inn i et lite rom. Hun får ikke informasjon om hva som skal gjøres og hvorfor. Eide skriver at hun får beskjed om å se inn i en maskin, og kjenner så en kraftig vind mot øyet som hun syntes er ubehagelig.

Les også: Vi ruller terningkast på årets snacks-nyheter

Hun får så beskjed om at hun ser veldig dårlig både på nært hold og på langt hold, og at hun bør kjøpe briller så fort som mulig. I tillegg får Eide beskjed om at optikeren ikke har tid til å hjelpe henne nå, fordi neste kunde kommer.

Annet resultat

Kristine Eide fikk linsene sine etter en ukes tid, men merket at hun fortsatt så dårlig.

– Du må bare venne deg til linsene, sa kvinnen på jobb i Specsavers til Eide i Klar Tale.

Journalisten slår seg imidlertid ikke til ro med dette, og på oppdrag fra avisen drar hun til Krogh Optikk, Interoptik og Synsam for å se om resultatene er de samme. Det viser seg så at kjedene kommer frem til et annet resultat enn det Specsavers har gjort.

- Det kan være flere årsaker til at vår optiker kom fram til dette resultatet, sier optiker og produktsjef i Specsavers, Arne Aasrud til Klar Tale, og lister opp flere grunner til hvorfor testen ga feil resultat.

Les også: Den teknologiske utviklingen vil ødelegge åpent kontorlandskap

Specsavers tilbydde journalisten i Klar Tale å ta synstesten på nytt, men dette takket hun ifølge avisen nei til.

- Betyr ikke at kvaliteten er dårligere

Avisen har også snakket med øyelege Kjell Sandvig. Han opplyser at om man får feil briller vil man fortsette å se dårlig.

- Du kan få vondt i øynene og hodepine, sier han til Klar Tale.

Les også: Mener nordmenn sparer feil

Prisen hos de forskjellige optiker-kjedene i Norge varierer fra 645-990 kroner. Specsavers er en av de billigste kjedene.

- Du skal få en like god synstest, uansett hvilken kjede du velger. Alle optikere i Norge tar samme utdanning, sier fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo til Klar Tale.

Haugo sier at Specsavers konkurrerer om å ha de laveste prisene, og for å få til dette må kjeden jobbe effektivt.

- Det betyr jo ikke at kvaliteten er dårligere, sier han til avisen.