RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
17. MAI: Det er mye som skal holdes styr på denne dagen.
17. MAI: Det er mye som skal holdes styr på denne dagen. Foto: Montasje: Fotografix, Heimen, Thinkstock, Matprat.no

Sjekkliste til 17. mai

Alt du trenger å vite om mat, drikkevarer, bunad og frisyre.

(SIDE2): Vi har skrevet flere saker som dreier seg om den store morgendagen, nemlig 17. mai.

Her kommer en liten sjekkliste, så du vet hva du må huske på:

Drikke:
Side2 har testet både rosa og «vanlige» bobler til 17. mai. Til den store dagen hører gjerne galante bobler med til festen - ofte allerede fra morgenen av når 17.mai-frokosten eller brunsjen inntas.Flere av champagnene egner seg godt til mimosaen (champagne og appelsinjuice - som gir en frisk start på dagen!), men de fleste smaker ekstra godt til et koldtbord av sjømat eller som aperitiff. Roséchampagne er fristende når våren setter inn. Og ingen dager passer vel bedre med et glass av de edle dråper enn nettopp på 17. mai?

Se testvinnerne her:

Bunad:
En bunad er et verdifullt plagg, og mange er forståelig nok redde for å gjøre noe feil.

- Verken stoff av ull eller silke tåler vask særlig godt. Helst bør bunaden renses på et kvalifisert renseri. Dersom du får en flekk på stakken, er det enkleste å dyppe en ren klut i lunka vann, og vaske flekken forsiktig bort, sier Camilla Rudrud, formidlingsansvarlig i Norsk institutt for bunad og folkedrakt til Side2.

Når det kommer til bunadsskjorter, så er reglene for stell annerledes. Disse kan man ha i vaskemaskinen. Se flere tips her.

Fletter er det perfekte tilbehøret til en bunad. Om du vil gjøre noe litt utenom det vanlige, kan du for eksempel prøve deg på en fiskeflette eller pariserflette. Vi har laget en guide som viser deg de forskjellige fletteteknikkene. Se dem her.

Mat og dessert:
Matprat anbefaler mat som er enkel å tilberede, smaker godt, ser festlig ut og til og med er likt av alle. Dette kan i tillegg tilbredes dagen før, og dermed slipper du mer stress på dagen. En spekematanretning gjør du så enkel eller avansert du vil. Klassisk tilbehør er rømme, flatbrød og eggerøre. Eller du kan la deg inspirere av spanjolenes tapasbord og servere spekemat på norsk-spansk vis. Surr for eksempel en god, norsk spekeskinke rundt lettkokte asparges - og kanskje en parmesanbit. Scampi smaker også nydelig sammen med spekeskinke, og da kan gjerne gjestene grille sin egen lille forrett. Hvis du først har fyrt opp grillen, er den også ypperlig til å steke små nypoteter på. Det er nydelig tilbehør.

Suppler spekematen med ulike salater, paier, fruktbiter og salsaer, og du er i rute til den store dagen!

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Det er bare en dag igjen, men det er fortsatt tid til å lage nydelige cupcakes som du kan imponere vennene dine med.

Cupcakes har kommet for å bli i Norge, og vi nordmenn har lagt vår elsk på disse herlige fristelsene. Til tross for lavkarbo & treningshysteri, florerer cupcakes som aldri før, og dekorerer opp norske hjem til hverdag og til fest. Cupcakes i rødt, hvitt og blått vil pryde våre 17-mai bord i år, i tråd med friske bær fra naturens spiskammer. Lag herlige vaniljecupcakes med friske bringebær, blåbær, bjørnebær & jordbær- enkelt og raskt til 17 mai, enten om det er til frokost eller som dessert.

Oppskrift vaniljecupcakes:
Du trenger:4 egg, 4 dl sukker, 250 g margarin – romtemperert, 2 dl melk, 3 ts bakepulver, 6 dl hvetemel - siktet, 2 ts vaniljeessens.
Frostingen: 250 g margarin – romtemperert, 2 ts vaniljeesens, 1 dl melk, 12-16 dl melis, 2 ts vaniljesukker m/ Bourbon-vanilje

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 175
Sett 24 cupcakeformer i to muffinsbrett
Rør margarin og sukker hvitt
Visp inn eggene, ett av gangen
Ha i melk og hvetemel/bakepulver vekselvis
Tilsett vaniljeessens
Fyll cupcakeformene ca. 2/3 fulle
Stek kakene midt i ovnen i ca 20 minutter
Ta dem ut av ovnen og avkjøl dem i muffinsbrettet i ca. 5 minutter. Sett cupcakene på en rist og la dem bli helt avkjølt.

Frostingen:
Rør margarinen myk og smidig
Tilsett vaniljeessens. Sikt inn melis og vaniljesukker vekselvis med at du tilsetter melken. Bland inn nok melis til at frostingen blir fast og smørbar.

Pyntingen:
Ha frostingen i en sprøytepose. Pynt med friske bær og norsk flagg.

Antrekk:
Om du ikke har bunad, burde du gå for antrekk i vårlige lyse toner, mener Kathrine Sørland.

- Det finnes så mange alternative antrekk å velge mellom. For eksempel synes jeg det er kjempefint med en bukse, en blazer og høye pumps. I vår ser vi masse skinnende stoffer, og en bukse i et skinnende stoff pynter opp antrekket. Bruk gjerne en lys bukse, eller en metallisk, sammen med de nydelige og delikate pastellfargene som er i motebildet nå. For eksempel kan du bruke en lilla bluse i et transparent stoff sammen med en hvit bukse. Med det riktige tilbehøret er dette perfekt til 17. mai, spesielt med tanke på varmen ofte ikke har slått inn helt i mai, sier Sørland til Side2.

Dagen derpå:
Dagen etter 17. mai kan være en tung affære for de som har latt festingen pågå hele dagen. Har du vært på fest eller på byen og drukket i flere timer, skyldes bakrusen at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen. Man kan få en slags abstinens. Lite væske i form av vann, og søvnmangel, kan bidra til bakrus.

Få tipsene som fungerer her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere