*Nettavisen* Nyheter.

Sjelden monsterveps observert i Norge

FANGER VEPS: Det vepselignende dyret anslås å være nærmere fire centimeter langt. Klørne bruker den til å fange byttedyr med, blant annet vanlig veps.

Giften fra denne Geithamsdronninga er 10 ganger kraftigere enn fra en vanlig veps.

(indre.no): Lite visste hytte-eier Knut Skei om at det var ei Geithamsdronning han fisket opp med padleåra her om dagen.

– Den var svær og landa i vannet med et plask. Det var reine monsteret, forteller Knut Skei til indre.no

– Det er mange rare insekter i området, og vi har både ulv, bjørn og gaupe tuslende rundt i skogene, men jeg hadde aldri sett noe lignende som dette dyret. Derfor fisket jeg det opp med åra, tok bilde av det og sendte det til artsdatabasen som vi har i Norge, forteller den naturinteresserte hytte-eieren fra Blystadlia i Rælingen til indre.no.

– Jeg jobber med mikrobiologi, og var veldig interessert i hva slags dyr det kunne være, fortsetter han.

Da svaret kom, ble ikke begeistringen mindre.

– De hadde faktisk ikke sett den før, men de fant ut at det var selveste Geithamsdronninga jeg hadde fått på padleåra; et svært sjeldent insekt her til lands i følge tilbakemelding som jeg har fått fra eksperter, sier han.

Overlegent størst

– Aldeles fantastisk og vidunderlig! Dette er en geithams Vespa crabro, nær truet. Norges overlegent største stikkeveps. Ikke observert med sikkerhet mellom 1911 og 2007 i Norge, jeg har sett den bare i Frankrike. Dette er en dronning, sier Magne Flåten, kartleggingskoordinator i artsobservasjoner.no.

Han gratulerer hytte-eier Knut Skei med funnet.

Straff og bøter for å ødelegge bolet

Klikk på bildet for å forstørre.

OVERRASKET: - Jeg var bare nysgjerrig, og trodde aldri det skulle være så spesielt, sier Knut Skei om insektet han fant ved hytta. Foto: Privat

Etter opplevelsen fikk Knut Skei blod på tann. Han ville finne ut mer.

– Jeg har søkt litt på nettet og funnet ut at Geithams ble funnet i Eidskog i Hedmark i 2007 etter å ha vært betraktet som utryddet her til lands. Det er også gjort flere funn i Østfold nå i det siste. Det stod at Geithams er fredet i Tyskland, ødeleggelse av dens bol straffes med en bot på 50.000 euro.

Dette er et glupsk rovinsekt, fortsetter Knut Skei.

– Den tar bier og ikke minst annen veps, men dronninga jeg fant var svært så fredelig. Den brukte litt tid på å soltørke på padleåra før den fløy av sted med en helt spesiell brummende lyd som visstnok er karakteristisk for dette insektet. Det var en stor opplevelse!

Les flere saker fra indre.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.