Svar fra blodprøver viser at Julius var påvirket av narkotika, opplyser Dyreparken i Kristiansand i en pressemelding tirsdag.

- Vi er sjokkert, sier veterinær Rolf-Arne Ølberg ifølge pressemeldingen. Han sier han har vondt for å tro at noen er i stand til å utsette et forsvarsløst dyr for en slik handling.

Påførte seg selv alvorlige bittskader

Torsdag 21. februar gikk Julius inn i en psykoseliknende tilstand der han blant annet påførte seg selv alvorlige bittskader i armen. Etter å ha blitt tatt under behandling er han nå utenfor livsfare.

- Dette kunne ha gått mye verre, og det kunne like godt ha tatt livet av Julius, sier Ølberg. Apen Julius ble født i dyreparken i 1979 og fyller 40 år i desember. Han er én av ni sjimpanser i parken.

Politiet etterforsker

Forholdet er politianmeldt, og flasken skal nå undersøkes av politiet for ytterligere spor. Dyreparken sier de parallelt jobber med å gjennomgå opptak fra alle overvåkningskameraer i parken fra den aktuelle dagen.

En familie som oppholdt seg inne i Jungelen i Dyreparken henvendte seg denne dagen til en dyrepasser og fortalte at de hadde sett at en person hadde kastet inn en plastflaske til sjimpansene, opplyser Dyreparken.

Overvåkningskameraet som er vendt inn mot sjimpanseområdet fanget klokka 11.20 at Julius går ut av bildet og kommer tilbake med en plastflaske. Julius er den eneste av sjimpansene i parken som kan skru opp en skrukork og han har vært glad i å drikke brus fra flasker.

Merket at noe var galt

På kvelden merket dyrepasserne at noe var galt med Julius. Dyreparken skriver dette i pressemeldingen om hva som skjedde:

- Det var ikke mulig å få kontakt med ham, og da de andre sjimpansene gikk inn ble han sittende igjen på Apeøya. Han satt alene og bet seg i den ene armen. Han var så intens i sin oppførsel at han påførte seg et stort sår på armen. Julius fortsatte å bite seg selv etter at vi fikk han innendørs. Han ble da lagt i narkose for å undersøke om det var noe galt med armen som kunne forklare den unormale oppførselen. Røntgenbilder utelukket brudd. Det ble deretter tatt hudprøver og såret ble behandlet og sydd. Men etter at narkosen gikk ut, fortsatte Julius bitingen på seg selv, og i løpet av natten åpnet han såret på nytt og påførte seg selv ytterligere skade. Morgenen etter ble han på nytt lagt i narkose for å få behandling av skadene. Først etter dette begynte han å vise normal oppførsel, og den Julius vi kjenner begynte å vise seg igjen.

Tok blod- og urinprøve

Blodprøver og urinprøve ble sendt til analyse ved St. Olavs hospital i Trondheim, og prøvene bekreftet innhold av narkotika.

- Vi er først og fremst utrolig takknemlige og glade for at det ser ut til å gå bra med ham. Såret gror nå, og Julius oppfører seg normalt, sier Rolf-Arne Ølberg ifølge pressemeldingen.

Politiet er interessert i å komme i kontakt med gjester som kan ha informasjon om det Julius ble utsatt for.