NEW YORK (Nettavisen): Donald Trump kommer med nye sjokkerende uttalelser i forbindelse med stormingen av Kongressen 6. januar i fjor, der minst fem personer døde, og 140 politibetjenter ble skadd.

Se video av Donald Trumps uttalelse her:

Frem til juni i år var over 820 personer hittil tiltalt etter stormingen, og nærmere 200 er dømt.

Så sent som torsdag ble den tidligere politimannen Thomas Webster dømt til ti år i fengsel for sin rolle i stormingen av Kongressen. Dette er ifølge NTB den lengste straffen som er blitt gitt til noen som deltok i kongresstormingen så langt.

LES: Trump rasende etter nye opplysninger: Krever å bli gjeninnsatt

- Vil se på full benådning

I et ferskt intervju sier Donald Trump at han nå vil vurdere å benåde de som var med og stormet Kongressen.

– Det kan jeg si deg, er at jeg vil se veldig, veldig positivt på det når det gjelder full benådning. Hvis jeg bestemmer meg for å stille og vinner, så vil jeg veldig veldig seriøst se på benådninger. Full benådning, sier Trump i et radiointervju med Wendy Bell Radio.

Uttalelsene er også gjengitt av Washington Post, Politico, and Salon.

Se video av intervjuet øverst i saken.

LES: – Jeg har sett nok, folkens. Donald Trump vil bli tiltalt

– Vi kommer til å se veldig, veldig seriøst på full benådning fordi vi kan ikke la dette skje. Og da mener jeg full benådning med en unnskyldning til mange, sier Trump.

Trump støtter med penger

I intervjuet sier Trump at han også har støttet flere av dem som deltok i stormingen finansielt.

– De var faktisk på mitt kontor for bare to dager siden. Jeg tenker mye på det. Det er en skam hva de har gjort med dem, hva de har gjort med disse menneskene, sier Trump, som ifølge CNN ikke skal ha nevnt noen av de aktuelle personene ved navn.

LES: – Han brukte en hemmelig tunnel under Trumps hjem for å gå frem og tilbake mens han var deprimert og drakk tett

- Sjokkerende av Trump

Demokraten og representanten Zoe Olfgren fra California, som sitter i komiteen i Kongressen som etterforsker opptøyene 6. januar, sier hun er sjokkert over Donald Trumps uttalelser.

– Det at den tidligere presidenten i det hele tatt snakker om å benåde personer som involverte seg i denne oppførselen er virkelig sjokkerende, sier hun til CNN.

LES: «Høyresiden skriker etter en ny borgerkrig»: - Forferdelige ting kommer til å skje

Trump: - Du vil bli glad

Donald Trump holdt natt til søndag norsk tid et folkemøte i Pennsylvania. Trump har fortsatt ikke bekreftet at han han stille som kandidat til presidentvalget, men han har ved flere anledninger har flørtet med ideen. Heller ikke i natt kom Trump med noen bekreftelse på at han vil stille.

LES: Elbil-angrep fra Trump: - Vær så snill, la oss kvitte oss med dette!

I radiointervjuet sier Donald Trump følgende om det å stille til valg igjen.

– Vel, tiden begynner å komme nærmere og nærmere og jeg tror du kommer til å bli skikkelig glad, sier Trump.

- Trump står for ekstremisme

I en tale på torsdag sa president Joe Biden at Donald Trumps bevegelse truer demokratiet og ønsker å ta USA tilbake til en tid der innbyggerne hadde langt færre rettigheter

– Donald Trump og Maga-republikanerne står for en ekstremisme som truer selve fundamentene i republikken vår, sa Biden.

Maga (Make America Great Again) er Trumps slagord.

– Det er ikke plass til politisk vold i USA, sa han videre, åpenbart med henvisning til da Trump-støttespillere stormet Kongressen 6. januar i fjor.

– Maga-kreftene er fast bestemt på å ta dette landet bakover. Bakover til et USA der det ikke finnes noen rett til å ta abort, ingen rett til privatliv, ingen rett til prevensjon, ingen rett til å gifte seg med den man elsker, Likestillingen og demokratiet er under angrep, sa Biden, ifølge NTB.

LES: Publiserer bildene Donald Trump hevder ikke eksisterte

Trump: - Biden er «sinnssyk» og «dement».

I en uttalelse på sitt sosiale nettverk Truth Social, slår Donald Trump tilbake mot president Biden og hans tale, og kaller ham både «sinnssyk» og «dement».

- Hvis du ser på ordene og meningen bak den klønete og aggressive talen til Biden i kveld, så ser man at han truet Amerika, inkludert det å muligens benytte seg av militærmakt. Han må enten være sinnssyk eller befinne seg på det siste stadiet av demens! skriver Trump.

LES: – Jeg har sett nok, folkens. Donald Trump vil bli tiltalt

På sitt folkemøte natt til søndag norsk tid gikk Trump også til angrep på president Biden for å ha holdt «den mest aggressive og splittende talen til en amerikansk president noensinne».

- Biden mener MAGA er en trussel mot landet vårt, men MAGA er fantastisk for landet vårt, sa Trump i talen.

LES: Trump rasende etter nye opplysninger: Krever å bli gjeninnsatt

- Biden er «statsfiende»

Trump stemplet også Biden som en «statsfiende» sin talen i Pennsylvania lørdag, og varslet reaksjoner etter FBIs ransaking av boligen hans, skriver NTB.

– Trusselen mot demokratiet kommer fra den radikale venstresiden, ikke høyresiden, sa Trump.

– Han er en statsfiende. Det skal dere vite, sa Trump.