*Nettavisen* Nyheter.

Sjokkert av tall om hjertesykdom

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Hjertesykdom tar livet av flere norske kvinner enn kreft.

Oslo (ANB): Det får landets kvinner til å engasjere seg i årets LHL-kampanje.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

En rekke kjente personer – noen menn og mange kvinner – fronter kampanjen «Hjertelig hilsen» som onsdag startet sin landsomfattende turné. Målet er å skape oppmerksomhet om tallene som viser at én av tre norske kvinner rammes av hjertesykdom. Hjertesykdommer dreper flere kvinner enn alle kreftformene gjør til sammen.

Mia Gundersen ble litt redd da hun fikk vite hvor mange kvinner som blir rammet.

- Det er jo sjokkerende nyheter. Og ja, på en måte blir en litt skremt. Samtidig blir man egentlig mer skuffet, i dette landet føler man jo at man er så beskyttet, sier den kjente artisten til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)

Skuffelsen hun uttrykker kommer av at kunnskapen om kvinner og hjertesykdom er så mangelfull sammenlignet med menn.

Omtrent all forskning på området blir utført på menn. Men flere kvinner enn menn dør av hjertesykdommer og diagnosen kan være vanskeligere å stille hos kvinner. Nettopp derfor ønsker Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), som står bak kampanjen, å sørge for at det blir forsket mer også på kvinner.

Mangler likestilling
- Her mangler det likestilling når det gjelder kunnskap. Hjerteproblemer kan framstå så diffust når det er kvinner som rammes, og vi trenger å vite mer, sier en engasjert Mia Gundersen som ledet an da kampanjen ble åpnet på Youngstorget i Oslo onsdag.

- I tillegg til mer forskning på kvinner og hjertesykdom ønsker vi også å spre bevissthet. Slik at kvinner er oppmerksomme på at det kan være hjertet som gjør at de føler seg generelt dårlig. Det kan være greit å ha med seg det i bakhodet om man ikke helt klarer å sette fingeren på hva som er galt, poengterer Anne Henriksen i LHL.

De neste månedene skal LHL ta med seg en fotoutstilling på rundreise i Norge. I ti av landets byer skal de holde appeller og spre kunnskap. Fotoutstillingen består av 40 bilder og er selve hjertet i kampanjen og heter «Finn formen på et hjerte».

Erna kuttet røyken
En rekke profiler med alle slags bakgrunner har sagt ja til å støtte kampanjen. Blant dem finner vi toppolitikere fra alle partiene, toppidrettsutøvere, leger, dansere og næringslivstopper.

- Vi håper å klare å samle inn fem millioner kroner til forskning i løpet av kampanjeperioden. Men det blir jo bare en dråpe i det virkelig store havet. Målet er å også bli en katalysator og få i gang hjulene for større bevilgninger, sier Henriksen.

Et viktig grep som LHL også kommer til å være opptatt av, er forebygging. Røykekutt, trimming og sunn mat er stikkord som gjør mye for å sikre helsa.

- Selv har jeg kuttet røyken, men så trimmer jeg ikke nok. Og maten er ikke alltid optimal. Vi har alle forbedringspotensial på noe av dette, sa Erna Solberg i sin appell da kampanjen ble åpnet.

Et av momentene som ble trukket fram er at spesielt unge jenter tåler røyk dårlig. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.