Gå til sidens hovedinnhold

Sjokkert over Erna og Siv

- Skaper usikkerhet i hele næringen.

(Rogalands Avis): Lofoten og Vesterålen skal ikke konsekvensutredes i kommende stortingsperiode. Det er et av kompromissene de påtroppende regjeringspartiene har inngått med støttespillerne i Venstre og Kristelig Folkeparti.

Olje- og energinæringen reagerer med vantro.

- Høyre og Frp betaler en høy pris for å komme i regjering. Jeg synes dette er et dumt vedtak for både bransjen og landet, sier Ståle Kyllingstad i IKM-gruppen til Rogalands Avis.

- Kompliserer
IKM leverer i hovedsak til oljebransjen. Sjefen av selskapet mener den påtroppende regjeringen nå skaper usikkerhet i hele næringen.

- Våre langsiktige planer er tuftet på kunnskap. For bransjen som sådan kompliserer dette beslutningsvalgene våre, mener han.

Også for nasjonen synes han dette er et tilbakesteg.

- Det er jo synd at man ikke skal kunne vite hvilke naturressurser og muligheter landet besitter. En konsekvensutredning er nettopp innhenting av informasjon, og ikke ensbetydende med utbygging, mener Kyllingstad som karakteriserer det som overraskende at Høyre og Frp har inngått en slik avtale med Venstre og KrF.

- Demokratisk problem
Administrerende direktør Gro Brækken i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass sier rett ut at hun er skuffet over de påtroppende regjeringspartiene.

– Det er et demokratisk problem at et klart stortingsflertall, som er for en konsekvensutredning, igjen blir overkjørt av et lite mindretall. Representantene for KrF og Venstre, begge partier uten ett eneste stortingsmandat fra Nord-Norge, har fått altfor stort gjennomslag i dette spørsmålet som blant annet har stor betydning for næringsutviklingen i denne landsdelen, sier hun.

Forstår reaksjonen
Nestleder Bent Høie i Høyre har vært sentral i sonderingssamtalene de siste ukene. Han har ingen vansker med å skjønne reaksjonene fra oljebransjen.

- Vi gikk til valg på at vi ville utrede og åpne disse områdene. Skuffelsen er derfor forståelig, sier han.

Les hele saken på Rogalands Avis

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken