RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Christine Heim (NRK)

Sjokkert over Hagens angrep

Sist oppdatert:
- Han driver en undertrykkingskampanje, sier Marion Arntzen ved Steensveen ressurssenter for transpersoner.

(SIDE2): - Vet han hva han har gjort nå? Det sitter tusenvis av transer i skapet her i landet, og nå kan Carl I. Hagens utspill føre til at mange ikke tør å stå fram. Han tråkker på transpersonene, og han tråkker på faren til barnebarna sine, sier leder ved Steensveen ressurssenter på Toten, Marion Arntzen, til Side2.

Arntzen var med i NRK2-serien «Jentene på Toten» og har arbeidet med Hagens ekssvigersønn lenge. Hun er rystet over måten Hagen nå opptrer overfor sin tidligere svigersønn.

- Han burde ikke være politiker i denne sammenhengen, han burde være bestefar og tenke på hvordan han kan bedre forholdet mellom barnebarna sine og foreldrene. Ikke ta en familiedebatt som dette ut i media, sier hun.

BAKGRUNN: Carl I. Hagen angriper transseksuell ekssvigersønn

Angrep
Hagen gikk i dag ut i en kronikk i Aftenposten der han angriper sin datters eksmann - som også er transperson.

Hagen mener NRK og ekssvigersønnen har villedet seerne ved at serien fremstiller transene som noen stakkarslige personer som vi skal synes synd på.

- Jeg er tidligere svigerfar til en av «Jentene på Toten». Først da min datter var gravid med deres siste barn, valgte han å informere henne om at han var transvestitt. I dokumentaren Jentene på Toten uttaler han at han visste om sin legning fra han var seks år gammel. Min anklage er ikke at han er transvestitt, det er ikke hans feil, det er medfødt og det er fullt akseptabelt og intet grunnlag for fordømmelse eller diskriminering. Min anklage og bebreidelse er at han burde, skulle og hadde et overordnet ansvar for å fortelle min datter om sin legning da deres forhold begynte å bli alvorlig. Han visste om sin legning, men valgte selv å lyve om det, og han valgte selv å innynde seg overfor min datter under falskt flagg, skriver Hagen i kronikken.

Arntzen understreker at transpersoner ikke opererer under falskt flagg eller lyver. De er livredde.

- Dette er heterofile menn som lever i angst for å bli avvist. Avvist av kone, barn, venner, familie. De lyver ikke, de lever ikke under falsk flagg. De blir forelsket i løpet av livet, og håper at det de har følt siden de var små, altså at de er kvinne i en mannskropp, vil gå over av seg selv. Det gjør det ikke. Den heteronormative tenkningen i samfunnet er så sterk, så dette er noe som er ekstremt vanskelig å takle. Selvskading, psykiske problemer og selvmord er enorm blant denne gruppen. Også skal de nå slynges tilbake til 1950-tallet da de homofile opplevde samme hetsen som Hagen beskriver i dag, sier Arntzen.

Les også: - Jeg ba om å ikke våkne mer

Klassisk Hagen
I kronikken skriver Hagen at transpersonenes egen oppførsel og egne valg medfører langt større problemer både for dem selv og deres nærmeste enn eventuell diskriminering.

- Dette er klassisk Carl I. Hagen-måte å sparke litt hit og dit på. Men jeg forstår ikke hans intensjon med kronikken. Hagen viser ingen empati, ingen forståelse for disse menneskene. Det er virkelig en undertrykkingskampanje, sier Arntzen.

Hun og ektemannen Harald Sundby har hjulpet transpersoner siden 1996, og Steensveen ressurssenter er et av få lavterskeltilbud i verden. Arntsen forteller at Hagen aldri har vært på senteret eller tatt en telefon til dem for å snakke om hva tilbudet går ut på og hvordan de hjelper også familie og venner av transpersonene.

- Kanskje bestefar Hagen burde ringt Steensveen, og støttet barnebarna sine på best mulig måte. Det er det viktigste han er, bestefar, ikke politiker. Ekssvigersønnen vil alltid være faren til barnebarna, og å angripe personen på denne måten er fryktelig. Jeg tror aldri jeg noen gang har lest maken, sier Arntzen.

Ærlig?
Karen Pinholt leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) sier til Nettavisen at Hagen legger en ekstra byrde til en allerede utsatt minoritet.

Les også: - Hagens kritikk har motsatt effekt

- Hagen har rett i at alle har en ansvar for å være ærlig med seg selv og mennesker de inngår en relasjon til, men det stiller krav til samfunnet, sier Pinholt.

- De sosiale reaksjoner mot transpersoner i alle deler av samfunnet er tøffe, så jeg kan forstå at man ikke klarer å være helt ærlige. Det er svært personlig å finne ut av sin identitet – og alle har sin historie. I gjennomsnitt tar det homofile og lesbiske syv år før de tør å fortelle sin historie, og jeg tror det kan ta mye lengre tid for transpersoner.

Marion Arntzen mener det er lett for Hagen å si at man skal være ærlig.

- Det er så lett å si ordene om å være ærlig. Alle mennesker burde være ærlige med seg selv. Men det er ikke lett når man er så redd for å miste hele nettverket man har rundt seg. Det vi ønsker er at folk stiller opp, og hjelper. Støtten fra familie og venner er utrolig viktig for transpersoner som vil stå fram, sier Arntzen.

- Vi er stolte
NRK får også kraftig refs for håndteringen av dokuserien «Jentene på Toten». Hagen mener at de ikke burde gitt hans ekssvigersønn adgang til å forlede det norske folk i beste sendetid på statskanalen.

- Hagens kronikk i dag for stå for hans egen regning. Vi er glade og stolte over serien. Det er sterke historier, og som alltid i sterke historier er det mange sider av saken. Vi er alltid opptatt av å ta hensyn til tredje part hele veien, alltid særlig barna, og vi har diskutert tett med produksjonsselskapet helt opp til sendetid hvordan vi skal best ivareta barna, sier prosjektsjef for ekstern underholdning i NRK, Barbara Jahn, til Side2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere