RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjokkgranater, tåregass og gummikuler få timer før åpningskampen

Demonstranter ble møtt av gummikuler, sjokkgranater og tåregass. En lokal TV-stasjon viste bilder av flere titall hettekledde demonstranter som løp vekk fra politiet, og en talsmann for militærpolitiet sier minst fem personer ble skadd.
Demonstranter ble møtt av gummikuler, sjokkgranater og tåregass. En lokal TV-stasjon viste bilder av flere titall hettekledde demonstranter som løp vekk fra politiet, og en talsmann for militærpolitiet sier minst fem personer ble skadd. Foto: Ricardo Moraes (Reuters)
Politiet brukte sjokkgranater, tåregass og gummikuler mot demonstranter utenfor stadion i São Paulo kun få timer før åpningskampen i fotball-VM.

Minst fem personer ble skadd.

Mens fest, samba og fotballglede er glansbildet av fotball-VM i Brasil, arrangeres årets mesterskap med misnøye, protester og sosial uro som bakteppe. Mange brasilianere er opprørt over at myndighetene har brukt nesten 70 milliarder kroner på VM-arrangementet samtidig som svært mange mennesker lever i stor fattigdom i slumstrøk med elendig helse- og utdanningstilbud.

Barket sammen før åpning

Streiketrusler og demonstrasjoner har hengt som en konstant trussel over oppkjøringen til VM i Brasil, og bare få timer før åpningskampen mellom vertslandet og Kroatia barket politi og demonstranter sammen igjen.

En gruppe demonstranter samlet seg på nytt etter at en demonstrasjon tidligere på dagen var oppløst. De ble møtt av gummikuler, sjokkgranater og tåregass. En lokal TV-stasjon viste bilder av flere titall hettekledde demonstranter som løp vekk fra politiet, og en talsmann for militærpolitiet sier minst fem personer ble skadd.

Sammenstøtet skjedde ved en av veiene inn til Arena Corinthians hvor åpningskampen skulle spilles få timer senere. Kampen endte med 3-1-seier til Brasil over Kroatia.

Vil stoppe VM

I løpet av det siste året har landet flere ganger vært lammet av enorme demonstrasjoner mot VM, men mye av motstanden har gitt seg de siste ukene.

– Målet er å stoppe VM. Vi forstår at vi ikke kommer til å lykkes, men vi mener brasilianerne må reagere, sier den 27 år gamle studenten Gregory Leao, som var blant demonstrantene i São Paulo.

Politiet har varslet at alle protester vil bli møtt med hard motstand, noe de altså bekreftet til fulle i landets største by torsdag ettermiddag.

Streikekaos

Tidligere på dagen streiket flyplassansatte i Rio de Janeiro og sperret veien til byens internasjonale flyplass. 25 personer med røde T-skjorter og røde bannere stanset trafikken og forårsaket lange køer.

Det tok bare ti minutter før militærpolitiet grep inn og klarte å åpne veien delvis. Likevel valgte flere personer å forlate bilene sine på veien og springe mot terminalen for å rekke flyet.

Streiken skal vare i 24 timer, men flyplasspersonalet lover å opprettholde 70 til 80 prosent av kapasiteten. Til tross for dette er flere tusen fans som er på vei til mesterskapet, rammet.

– Dette er den første streiken, det vil bli flere, sier fagforeningsrepresentanten Marcelo Schmidt. De streikende krever VM-bonus, bedre arbeidsvilkår og lønnsøkning på opptil 12 prosent.

Også i flere andre vertsbyer er det trusler om streik. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere