Amerikanske medier har i flere dager skrevet at tidligere visepresident Joe Biden (76) formelt skal kunngjøre sitt kandidatur torsdag og dermed hive seg inn i Demokratenes nominasjonsprosess.

SISTE: Klokken 12 norsk tid lanserte Joe Biden sitt kandidatur som president. Se video øverst.

Dersom Biden skulle ende opp med å bli nominert av Demokratene, blir han president Donald Trumps utfordrer i presidentvalget i 2020.

En ny meningsmåling fra Morning Consult/Politico poll viser at Biden ligger flere hestehoder foran Trump.

- En stor klype salt

Målingen viser at Biden ligger hele åtte prosentpoeng foran Trump i et hypotetisk presidentoppgjør. Biden nyter en oppslutning på 42 prosent mot Trumps 34 prosent.

- Denne bør vi ta med en stor klype salt. Den kan ikke si noe presist og pålitelig om utfallet i november 2020. Hadde den vært tatt sent i oktober 2020, og reflektert gjennomsnittet av målinger, ville det stilt seg helt annerledes, sier postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.

Den tidligere visepresidenten har et tydelig overtak på Trump når det gjelder oppslutning blant kvinner (17 prosentpoeng), milleniumsgenerasjonen som er født på 1980- og 1990-tallet (22 prosentpoeng) og uavhengige (10 prosentpoeng), viser målingen.

- Biden kan bli en ny Jeb Bush

Meningsmålingen ble gjennomført med snaut 2000 registrerte velgere i tidsperioden 19. til 21. april, og har en feilmargin på 2 prosentpoeng.

Mjelde sier det er flere grunner til at en ikke kan tillegge meningsmålingen mye vekt.

- Den er en hypotetisk match-up mellom Biden og Trump, uten at kandidatenes budskap og valgkampens hendelser kan tas i betraktning. Det kan vise seg at Biden blir en ny Jeb Bush innen nominasjonsvalgene begynner. Eller at han vinner nominasjonen, slik tidligere visepresidenter pleier, sier Mjelde.

Jeb Bush ble til tross for alle forventinger danket ut og ydmyket av Trump i Republikanernes nominasjonsprosess i 2016.

- Så enkeltmålinger tatt halvannet år før, kan vi ikke tillegge vekt, uansett hva de viser. Det er gjennomsnittet av målinger som er interessant, og målingene blir mer treffsikre når vi kommer mye nærmere valgdagen. Dette er også en nettbasert måling, som er heftet med ekstra mye metodisk usikkerhet, understreker Mjelde.

- Velgerne er ikke en lettpåvirkelig masse

Trumps oppslutning på 34 prosent står i kontrast til oppslutningen som forgjengeren Barack Obama hadde før han skulle stille til gjenvalg i 2012 mot Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney.

På omtrent samme tid i valgsyklusen, hadde Obama en oppslutning som varierte mellom det midtre og øvre 40-tallet, ifølge Morning Consult.

- Hvordan ligger Biden og Trump generelt an på meningsmålingene, Mjelde?

- Biden har ledet lenge på målingene, men det reflekterer først og fremst at han er allment kjent i USA. Trumps støtte har ligget stabilt på rundt 40 prosent gjennom hele presidentskapet hans.

- Generelt har begge partiene et gulv på 40 prosent av velgerne, og et tak på 60 prosent. USA er veldig politisk polarisert. De aller fleste såkalte uavhengige velgere er skapdemokrater eller skaprepublikanere. Velgerne er ikke en lettpåvirkelig masse som svaier fra side til side på det politiske spekteret etter hvert som ting skjer i nyhetsbildet. Å vinne et presidentvalg handler først og fremst om å klare å mobilisere egne velgere, ikke vinne over nye, sier han.

- Tre av ti demokrater vil ha Biden

Et tjuetalls demokrater har formelt erklært at de stiller som kandidat til Demokratenes nominasjonsprosess. Biden nyter også et forsprang over sine demokratiske motstandere i den ukentlige målingen til Morning Consult.

I den siste målingen til Morning Consult, opplyser tre av ti sannsynlige demokratiske velgere at de foretrekker Biden som Demokratenes presidentkandidat, altså en oppslutning på 30 prosent. Bernie Sanders er på en god annen plass med en oppslutning på 24 prosent.

Den norsktalende kandidaten, borgermester Pete Buttigieg (37), ligger på tredje plass med en oppslutning på 9 prosent. Senator Elizabeth Warren havner på femte plass med 7 prosent oppslutning.