Gå til sidens hovedinnhold

Sjokksvindler nordmenn for millioner

9000 falske fotballtrøyer med salgsverdi på seks millioner tatt i Oslo.

(iOslo.no) Nike Internationals kontor i Oslo bekrefter overfor iOslo.no at de i juli 2008 ble utsatt for et gigantisk svindelforsøk. Tre firmaer på Østlandet bestilte til sammen 9000 falske supportertrøyer fra Kina, som ved utsalg hadde en verdi på til sammen seks millioner kroner.

United-trøyer
- Det var mange falske Manchester United-trøyer, forteller Konrad Ystborg i Nike International, som har ansvaret for å beskytte Nike som varemerke i Norge, til iOslo.no.

Draktene ble innført sjøveien, og Tollvesenet gjorde beslaget på Oslo havn. Samtlige av draktene ble umiddelbart brent opp av Tollvesenet.

Robber barn og ungdom
- Det videreselges mange drakter til barn og ungdom, helt opp til 600 kroner for en falsk drakt som har kostet dem syv kroner å importere, forteller Ystborg.

Barn og ungdoms lommepenger går til å betale for falske varer, produsert i Kina. Svindlerne tjener flere hundre kroner for hver trøye de greier å lure på godtroende kjøpere, og den norske piratvirksomheten koster Nike svært dyrt.

- Jeg regner med at vi taper 30-40 millioner kroner i året på piratvirksomheten i Norge. Totalt i Europa er det anslått av Nike taper fire milliarder kroner årlig på piratsalg.

Dette er penger som går rett i lomma på svindlerne, og alt foregår svart. Det er for iOslo.no ukjent hva slags straff firmaene fikk for å ha seilt draktene, men de skal ha fått mindre forelegg for sine lovbrudd.

Nike har midlertidig forføyning på sine varer. Det vil si at når Tollvesenet oppdager varer de mistenker at kan være falske, har de plikt til å holde tilbake varene. Deretter går det en telefon til advokat Thomas Rukin i Advokatfirmaet Grette, som er selskapets advokat i Norge.

Alt brennes opp
- Deretter blir det brent opp, sier Ystborg.

Slik er et av systemene de norske kjeltringene bruker for å lure deg for penger.

  • De etablerer kontakt med leverandører og produsenter i Kina.
  • Annonser går ut på Finn.no, QXL. Homepartyer blir arrangert og lagersalg planlagt.
  • Personen i Norge som står bak svindelen sender bestillinger til sine kontakter i Kina og gir deretter ordre om å adressere alt til andre mottakere.
  • Privatpersoner mottar falske varer til blodpris.

Andre ganger, når det er større partier med varer, som de 9000 Nike supportertrøyene i 2008, er det større aktører bak som sender direkte og store bestillinger. Får de dette solgt, får de en avanse på flere millioner på kort tid.

Advokat Rukin har tidligere forklart at han kontakter mottakerne av disse falske varene for å komme til en enighet i saken. Og som oftest blir det en enighet.

Du blir sett og registrert
Nike har et stort etterretningsapparat som jakter på nordmenn som svindler selskapet på nettet.

iOslo.no kan også fortelle at selskapet bruker en privatetterforsker som også samler sammen kontoinformasjon og adresser til mennesker ved å late som om han selv er kunde.

- Mange av disse vet hvordan de skal takle Tollvesenet. De sender varer med en stemplet verdi på under 200 kroner, og dermed kan de slippe toll, forteller Ystborg.

Betaler dyrt for kopier
iOslo har fått bekreftet at piratsvindlernes nettverk er godt etablert i Norge. Undersøkelser iOslo.no har utført viser at mange nordmenn gjerne betaler svært dyrt for falske varer, ofte vel vitende om at det ikke er originaler.

Det er kun trøya helt til venstre som er ekte. Har du kjøpt søppel fra Kina?

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken