Sjokktall om hudkreft

Foto: (Foto: EPA/Scanpix)

Advarslene hjelper ikke. Antall kvinnelige hudkreft-ofre under 40 år har eksplodert, ifølge ny studie. Slik beskytter du deg.

10.08.05 12:48

(SIDE2): Det hjelper åpenbart ikke at myndighetene forteller hvor farlig solen er.

Nå har amerikanske forskere funnet at kvinner under 40 år har tredoblet risiko for å få hudkreft nå som for 30 år siden.

Nyhetsbyrået Reuters melder nå at antall tilfeller av hudkreft gått opp fra 13 kvinner per 100.000 til 32 kvinner per 100.000.

Forskerne har tatt for seg de to mest vanlige formene for hudkreft som heldigvis kan kureres lettere enn den dødelige melanoma-krefttypen.

- Brunfarge er fortsatt akseptert som et tegn på helse og skjønnhet, så det viktigste blir å forandre den beskjeden til det motsatte, sier forfatteren av studien Dr. Leslie Christenson ifølge Reuters.

Studien ble gjort med 500 hudkreft tilfeller i staten Minnesota.

- Særlig unge kvinner bruker fortsatt både solarium og soler seg til tross for helseadvarsler, sier Christenson

Tilfellene av kreft er økende også blant personer over 50 år av begge kjønn, ifølge rapporten.

Hudkreft rammer et økende antall mennesker også i Norge.

4 gode råd

Her er Kreftforeningens solvettregler:

1. Ta pauser fra solen

Spesielt mellom klokken 12 og 15. Nyt solen, men unngå å bli solbrent.

Gjør som mennesker i solrike strøk - ta pause fra solen midt på dagen. Finn gjerne en plass i skyggen. Solen er sterkest mellom klokken 12 og 15. Mye soling og å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse

Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis. Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud

Det er best for huden om du tar pauser fra solen og bruker lette klær. Bruk solkrem med faktor 15 og UVA-beskyttelse på den huden som ikke er beskyttet på annen måte.

4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft

Soling i solarium i tillegg til naturlig sol øker den totale UV-dosen og gir høyere risiko for hudkreft. Du kan bli solbrent i naturlig sol selv om du har solariebrunfarge som ”underlag”.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag