Gå til sidens hovedinnhold

Sjøslag mellom Nord- og Sør-Korea

Marinefartøy fra Nord- og Sør-Korea åpnet tirsdag ild mot hverandre.

Sørkoreanske regjeringskilder hevder at en nordkoreansk patruljebåt krysset den omstridte grensa mellom de to land i Gulehavet, og et sørkoreansk marinefartøy avfyrte derfor varselskudd.

Åpnet ild
Da patruljebåten ikke gjorde tegn til å stanse, ble det åpnet ild direkte mot den. Den nordkoreanske båten skjøt tilbake, men ingen av mannskapene om bord i det sørkoreanske marinefartøyene ble truffet.

- Det var ingen sårede på vår side, men den nordkoreanske båten ble halvveis ødelagt og seilte deretter tilbake til Nord-Korea, opplyser en regjeringskilde til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Ifølge en sørkoreansk TV-stasjon skal det nordkoreanske skipet ha kommet inn i sørkoreansk farvann fordi det forsøkte å stanse kinesiske fiskebåter som fisket ulovlig. Meldinger kommer også fra Nord-Korea, som krever en unnskyldning, fra sørkoreanske myndigheter, for det de kaller en «alvorlig væpnet provokasjon».

Omstridt grense
Nord-Korea har aldri anerkjent denne sjøgrensen.

I årene 1999 til 2002 var det en rekke dødelige sammenstøt mellom marinefartøy fra Nord- og Sør-Korea i Gulehavet, og situasjonen i det omstridte farvannet har alltid vært spent.

Nord-Korea anklaget i oktober Sør-Korea for å ha sendt marinefartøy over grensa og omtalte dette som en «dumdristig militærprovokasjon».

Franske forbindelser
Konfrontasjonen mellom de to nabolandene skjedde samme dag som en fransk spesialutsending ankom Nord-Korea, melder nyhetsbyrået AP.

Utenriksminister Pak Ui Chun hilste den franske utsendingen Jack Lang og hans delegasjon velkommen til Pyongyang før det ble innledet samtaler om å etablere diplomatiske forbindelser mellom kommunistregimet og det europeiske landet.

Ifølge den nordkoreanske kanalen APTN skal Lang, den tidligere kulturministeren oppnevnt av Frankrikes president Nicolas Sarkozy, kalt velkomsten et «fantastisk øyeblikk».

Ingen av partene ville kommentere utfallet av samtalene etter møtet.

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid