Sju års arbeid med minnestedet

Foto: Matt Rourke (Ap)

Arkitekt Kjetil Trædal Thorsen håper Snøhetta har bidratt til å gi newyorkerne et minnested med lavt tempo - midt i travelheten. Se bilder og video.

11.09.11 21:31

- Minneparken på Ground Zero er ikke helt ferdig, museet under bakken vil først være klart neste år. Da åpner også paviljongen og inngangspartiet tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Men bygget står der, som et godt synlig del av minnestedet som denne helgen ble åpnet for publikum - på tiårsdagen etter terrorhandlingene da to kaprede fly fløy inn i World Trade Center og 2753 mennesker ble drept.

Lang og kronglete prosess
- Det har vært en lang og kronglete prosess og et komplekst oppdrag med en spesiell sårbarhet. Det har vært nødvendig å gå sakte fram og være lydhøre for alle innspill, sier en av Snøhettas nøkkelpersoner, arkitekt og partner Kjetil Trædal Thorsen til Nettavisen.

Han sier han håper Snøhetta har blitt oppfattet som en stabil partner i dette arbeidet, som har involvert mange aktører og møtt mange utfordringer underveis.

De siste dagene fram mot tiårsmarkeringen i New York har vært spesielt hektiske med svært mange henvendelser fra mediene, sier Thorsen.

Flere prestisjeoppdrag
Thorsen grunnla firmaet sammen med Craig Dykers i 1989. Med Operaen i Oslo, Biblioteket i Alexandria og minnepaviljongen på Ground Zero har arkitektene i Snøhetta skapt seg et internasjonalt navn. Prestisjeoppdraget i New York har Snøhetta jobbet med siden 2004. Thorsen legger ikke skjul på at Ground Zero-oppdraget var en døråpner i USA. På firmaets avdelingskontor i New York jobber 30 personer. En ny reguleringsplan og ombygging av Times Square i New York og en utvidelse av San Francisco Museum of Modern Art er oppdrag de har vunnet og nå er i full gang med.

Foto: Jim Young

I full gang med Times Square
- Times Square er under prosjektering, og vi regner med å presentere det ferdige arbeidet i november med tegninger og modeller, og det samme med kunstmuseet i San Francisco, sier Thorsen.

Kjetil Trædal Thorsen måtte melde avbud til åpningen og minnemarkeringen i New York denne helgen. Han er derfor hjemme i Norge når newyorkerne for første gang slippes inn og kan se Snøhettas paviljong og de to bassengene med vannfall som markerer avtrykkene etter tvillingtårnene. Snøhetta er imidlertid representert med Craig Dykers og Elaine Molinar.

Det har vært en lang og kronglete prosess og et komplekst oppdrag med en spesiell sårbarhet

Et sted for ettertanke
Om paviljongen og minnestedet har Thorsen uttalt at arkitektene har forsøkt å lage et sted der folk kan bremse opp litt og få tid til å tenke.

- Det har vært en utfordring, for i New York er det høyt tempo og byen rundt blomstrer. Men vi har forsøkt å redusere følelsen av hastighet og også vært opptatt av at det kan være et sted man kan vandre rundt, bli en stund og slippe å bli utsatt for det kommersielle presset man møter utenfor, sier Thorsen til Nettavisen.

Foto: Oded Balilty

Paviljongen ligger mellom bassengene som markerer hvor tvillingtårnene sto, og den rommer deler av fasaden fra det originale nordtårnet på World Trade Center. Dette er synlig gjennom glassfasaden på paviljongen. I parken finnes også en vegg der navnene på de nær 3000 terrorofrene er skrevet inn på en bronseplate. Når paviljongen og museet åpner dørene i 2012, vil de besøkende blant annet kunne se noen av terrorofrenes personlige eiendeler utstilt, ting som ble funnet etter at tårnene raste sammen.

En guide til minneparken - se oversikt over hva som møter besøkende til 11. septemberparken i New York

Se video med animasjon over minneplassen på Ground Zero. Lagt ut på Vimeo av Jonathan Finkelstein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.