RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sju brudd på barnekonvensjonen i norske fengsler

Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
I sju av ni tilfeller hvor personer under 18 år sitter fengslet i Norge, bryter soningsforholdene med kravene fra FNs barnekonvensjon.

Oslo (NTB): Det framgår av en oversikt fra Justis- og beredskapsdepartementet som VG har innhentet.

Ved siden av de sju ungdommene sitter to gutter under 18 år i Bjørgvin fengsel i Bergen. Dette er de eneste to soningsplassene i landet som er i et tilrettelagt ungdomsfengsel.

Både FNs barnekomité og FNs torturkomité kritiserer Norge for ikke å ivareta kravet om at barn ikke skal sone sammen med voksne.

– Rehabilitering er viktig for å få barnet tilbake i samfunnet. Både for å beskytte barna og samfunnet. Sitter barna i et ordinært fengsel og omgås hardbarkede kriminelle, blir barna nedbrutt og ødelagt. Vi skaper profesjonelle kriminelle av de barnekriminelle, sier barneombud Anne Lindboe.

Jurist og forsker på straff av barn, Ingun Fornes ved Universitetet i Bergen, er enig.

– Norske myndigheter kan ikke bare lene seg tilbake og la være å gjøre noe. De må aktivt jobbe for å oppfylle barnekonvensjonens krav, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere