Gå til sidens hovedinnhold

Sju drept av skrekkbakterie

Heroin med miltbrann har drept sju.

Heroin forurenset med miltbrannbakterien har forårsaket sju dødsfall i Skottland de siste ukene. Til sammen har fjorten narkomane blitt infisert av bakterien, skriver avisen The Scotsman.

Det første offeret for den dødelige bakterien var en 37-år gammel heroinist. Han døde på sykehus i Glasgow onsdag 16. desember. Skotske helsemyndigheter advarer nå heroinavhengige mot bakterieforurenset heroin.

- Vi har ingen mulighet til å finne ut hvordan heroinen har blitt forurenset, men en mulighet er at stoffet er utblandet med benmel fra dyr. Men det er bare spekulasjon, sier legen Syed Ahmed ifølge avisen Independent.

Smitter sjelden
Skotske leger sier at det er uhyre sjelden at miltbrann smitter mellom personer.

Miltbrannbakterien har blitt brukt som biologisk våpen. I 2001 døde fem personer og 17 ble syke etter å ha tatt i post med miltbrannsporer.

I Storbritannia har to trommemakere dødd av miltbranninfeksjon. Smittekilden har da trolig vært skinn av dyr som har vært bærer av bakterien. Sykdommen, som stort sett rammer husdyr, skyldes bakterien bacillus anthracis. Denne bakterien er svært hardfør og overlever blant annet koking.

Her kan du lese informasjon om miltbrann på Folkehelseinstituttets nettsider. Det første kjente sikre tilfellet i verden av systemisk miltbrann overført gjennom injiserende stoffmisbruk ble diagnostisert i Oslo i 2000.

- Følger situasjonen
Avdelingsdirektør Ingeborg Aaberg i smittverndivisjonen ved Folkehelseinstituttet sier til Nettavisen at instituttet «følger situasjonen nøye», men at Folkehelseinstituttet ikke har noen indikasjoner på at det omsettes heroin med miltbrannbakterier i Norge.

- Vi vil oppdage det om folk blir smittet og blir syke, sier Aaberg.

- Er det grunn til å be sprøytemisbrukere om å være ekstra på vakt?

- På generelt grunnlag kan jeg si at heroinen som omsettes ikke er steril, svarer Aaberg.

Kommentarer til denne saken