*Nettavisen* Nyheter.

Sju fortsatt savnet

Trine Frantzen (Arkivbilde). Foto: POLITIET

To kvinner og fem menn er fortsatt sporløst forsvunnet i Hordaland. Tre av dem befant seg på helseinstitusjoner da de forsvant.

06.01.06 10:56

Den eldste av forsvinningene går helt tilbake til 1999, da 19 år gamle Gunnar Hope forsvant fra Strømsnes på Askøy. Han ble sist sett av familien da han forlot hjemmet rundt klokken 18.00 den 8. september. Siden har ingen sett 19-åringen. Forsvinningen er fortsatt et mysterium. Alle tips og løse tråder ble sjekket ut, uten at det førte politiet nærmere en løsning. Hope skal også ha blitt observert i Oslo. Også det tipset ble sjekket, uten resultat. Foreldrene er sikre på at noe kriminelt har tilstøtt sønnen deres, etter at han etterlot seg eiendeler som blant annet bankkort, lommebok og pass. Politiet er fortsatt interessert i tips i forbindelse med forsvinningen. Hope er 192 cm høy, har tynn kroppsbygning og snakker vestlandsdialekt.

Savnet fra institusjon
Både Irene Dahl (30), Edvald Fritjoff Rasmussen (75) og Thorbjørn Renstrøm (32) forsvant mens de befant seg på en helseinstitusjon.

Dahl var innlagt på Betanien sykehus i Fyllingsdalen i juli 2004. Tirsdag 29. juli var siste sikre observasjon av 30-åringen, etter en handletur i sentrum. Hun forsvant fra sykehuset rundt klokken 16.00. Politiet søkte med dykkere i Nipetjernet, uten hell. Alle søk ble konsentrert i området Fyllingsdalen - Nipedalen.

Aldri borte lenge
75 år gamle Rasmussen forsvant fra bofellesskapet hvor han bodde i Sverre Hjetlandsvei, 16. februar 2002. Den lettere psykisk utviklingshemmede mannen var en ivrig turgåer som nesten daglig gikk mange og lange turer gatelangs i Bergen. Han ble sist sett på tur i Bergen sentrum rundt klokken 14.00. Til tross for sin funksjonshemmelse, klarer 75-åringen seg godt alene. Han har aldri vært borte over et så langt tidsrom.

Hadde blåmerker og kutt
Med blodutredelser og et kutt over høyre øye forsvant den 32 år gamle Thorbjørn Renstrøm fra observasjonsposten på Haraldsplass sykehus 28. februar 2001. I dag, snart fem år senere, har politiet fortsatt ingen indikasjoner på hvor han tok veien den dagen han forsvant, og de er ennå interessert i å få tips fra publikum.

Kritiserte politiet
Mest profilert blant de sju savnede er 32 år gamle Trine Frantzen, som sist ble sett i mai 2004. Kvinnen bor på Søfteland og ble sist sett i tidsrommet 5. til 11. mai i Bergen sentrum. Politiet fikk krass kritikk fra Frantzens familie, som mente de jobbet for tregt og ikke tok forsvinningen alvorlig, ettersom Frantzen på det tidspunktet var rusmisbruker. Først fire uker etter at hun ble meldt savnet til politiet, ble det gitt ut en etterlysning der politiet ba publikum komme med opplysninger. To måneder senere ble full drapsetterforskning innledet, etter at flere søk med både letemannskaper og hunder var resultatløse. Ett år etter at hun forsvant, leide familien inn privatetterforsker Ola Thune, men Frantzen er ennå ikke kommet til rette, snart to år etter.

Turist forsvant
Bare to måneder etter at Trine Frantzen forsvant, ble en tjekkisk turist meldt savnet. Roman Cernohlavek (19) forlot en organisert turgruppe i Masfjorden for å gå tur alene, 24. juli 2004. Senere har han snakket med noen personer ved Vågset sag i Masfjorden og han er også blitt observert i Gudvangen. Men der slutter alle spor etter 19-åringen. Foreldrene i Tjekkoslovakia holder håpet oppe med å spekulere i om han kan ha kommet i kontakt med en religiøs sekt. Men alle søk etter tenåringen har ikke ført politiet nærmere en løsning på forsvinningsgåten.

Nok en turgåer
Tre uker senere fikk politiet en ny forsvinning i fanget, da 64-årige Gunnar Leon Olsen ble meldt savnet. Også han hadde forsvunnet mens han var på tur. Siste sikre observasjon av Olsen ble gjort 19. august 2004, etter at han hadde overnattet i en hytte i Telemark. Familien antar at Olsen var på vei fra Kinsarvik til Stavali, men etter 19. august stopper alle spor. Politiet søkte over Hardangervidda med helikopter, men den turvante mannen ble ikke funnet.

Politiet er fortsatt interessert i tips i alle de sju forsvinningssakene. Har du informasjon om noen av disse, kan du kontakte Hordaland politidistrikt på 55 55 63 00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.