RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Politiet)

Sju millioner er sporløst borte

Ingen av de fem ranerne har til hensikt å si noe som helst om hvor utbyttet etter det svært brutale ranet er blitt av. Politiet tror minst en av ranerne fortsatt sitter på deler av pengene.

(RB.no): I et avsidesliggende skogområde sør i Østfold gravde politiet opp nesten 2,5 millioner kroner for et års tid siden.

Pengene var innpakket i små plastposer, aluminiumsfolie, matavfallsposer og plastbøtter. Til slutt var pengene tullet inn i en svart søppelsekk.

Pengesummen var en del av utbyttet etter det svært så brutale ranet av verditransporten på Skedsmokorset i oktober 2011, men fortsatt mangler det sju millioner av utbyttet på drøyt 9,5 millioner.

LES OGSÅ: Slik ranet de til seg 10 millioner

– Det er ikke kultur i kriminelle miljøer for å gi tilbake utbytte. Likevel gir vi ikke opp, men det er klart det blir utfordrende å finne disse pengene nå, sier politiadvokat Åsmund Yli i Romerike politidistrikt, aktor i saken.

– Har brukt pengene

De 2,5 millionene som nå er kommet tilbake, kommer fra den medvirkende vekteren samt en av de andre ranerne. Disse to har imidlertid brukt deler av utbyttet.

Samtlige av de tre øvrige ranerne hevder overfor politiet at de har brukt opp hele utbyttet.

– Men vi mistenker at minst en av ransmennene fortsatt har hele eller deler av ransutbyttet, sier Yli.

Som Romerikes Blad tidligere har skrevet, er det sjelden utbyttet fra slike ransanslag kommer til rette igjen.

I de aller fleste av denne type ran er disse pengene fortsatt på avveie. Det gjelder for eksempel saken etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004, da det aller meste av utbyttet på 57 millioner kroner fortsatt er forduftet.

– Det er dessverre slik det ofte er, men vi mener det er viktig at deler av utbyttet er kommet til rette, sier politiadvokaten.

Endelig avgjort i retten

Saken fikk nylig sin endelige avgjørelse da Eidsivating lagmannsrett dømte de to eneste ranerne som valgte å anke tingrettens dom. Begge de to anket fordi de mener det ikke var snakk om et ran overhodet, men et tyveri.

Foran juryen fortalte de to at begge vekterne som kjørte bilen godt visste hva som skulle skje. Den ene av vekterne, Kato André Antonsen, har imidlertid nektet for dette, noe øvrige ranere bekreftet i politiavhør og i den forrige rettsbehandlingen.

Juryen landet da også på at de to skulle bli dømt for grovt ran. En av de to som fikk saken sin behandlet på nytt, fikk denne gangen redusert straffen med fem måneder – til fire år og ni måneders fengsel –mens lagmannsretten opprettholdt dommen på fire år og seks måneder for den andre.

Ingen av de to anker saken videre til Høyesterett.

– Min klient slår seg til ro med denne dommen, melder Øystein Storrvik, en av de to forsvarerne i saken.

– Kunne blitt uoppklart

Lagmannsretten fastslår at de fem ranerne begynte planleggingen av det profesjonelle ranet allerede våren 2011 – først initiert av en av vekterne som selv kjørte bilen.

De to som nå fikk saken sin ankebehandlet kom imidlertid ikke inn i bildet før høsten 2011.

Ransnatta fikk de to ansvaret for spaning på vekterbilen. Da verditransporten kom til Skedsmo Senter, tok de to sammen med en av de andre oppstilling få meter fra bankinngangen.

Iført mørke klær og finlandshetter, og bevæpnet med det som trolig er replikapistoler og brekkjern, stormet de tre mot vekterne. Da kom den siste raneren opp med fluktbilen før de tømte verdiskapene i vekterbilen.

LES OGSÅ: – Ran var skuespill

De første pågripelsene skjedde i månedsskiftet april-mai 2012 etter sju måneders intens etterforskning av saken.

Da saken ble behandlet i tingretten tidligere i år, kom det likevel fram at det nærmest var tilfeldig at saken ble oppklart.

Ranerne hadde nemlig et profesjonelt opplegg for hvordan de skulle skjule fluktbilen, blant annet med en omlakkering. Tingretten slo fast at om de hadde tatt bilen ut av landet etter omlakkeringen, så ville saken høyst trolig aldri blitt oppklart.

Denne saken er levert av RB.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere