*Nettavisen* Nyheter.

Sju suspendert fra jobb i Lunner kommune etter rustest

Rådmann Tore M. Andresen fortalte politikerne at sju ansatte er politianmeldt og tatt ut av sin stillinger. Foto: Avisen Hadeland (hadeland.no)

13.11.15 13:26

Kommunestyret i Lunner ble torsdag kveld orientert om en alvorlig sak. Rådmann Tore M. Andresen fortalte politikerne at sju ansatte er politianmeldt og tatt ut av sin stillinger, melder Hadeland.

Dette er resultat av en varslingssak som nå er undersøkt og funnet riktig.

- Dette dreier seg om sju ansatte ved et bofellesskap som yter tjenester til mennesker med nedsatt funksjonsevne, forklarte rådmannen.

Vold

Gjennom orienteringen ble det klart at en person hadde varslet om uregelmessigheter allerede i mars 2014. Varsleren skal ha meldt fra om det vedkommende mente var ulovlig utøvelse av vold.

- Her er det snakk om en tjeneste der ansatte utøver tvang og makt. Det er fylkesmannen som setter en norm for hvilke retningslinjer som skal følges. Det vi har avdekket her er vold ut over denne normen, sa rådmannen.

- Interntilsyn viste tjenesteforsømmelse og det ble opprettet tre personalsaker knyttet til utøvelse av vold, opplyste rådmannen.

To personer ble etter dette tatt ut av tjeneste og politianmeldt.

Ruset på jobb

På grunn av mistanke om at noen av de ansatte var ruspåvirket ble det gjennomført obligatorisk urinprøve for alle ansatte.

- Dette avdekket at sju av 27 ansatte leverte positive prøver. To av de sju var allerede tatt ut av tjenesten. Videre konsekvens ble at ytterligere fem ble varslet om avskjedigelse og suspendert fra sine stillinger, opplyste rådmannen.

Lunner kommune har anmeldt sju personer for rus. To av disse er også anmeldt for voldsutøvelse ut over retningslinjene.

(Saken fortsetter under avstemmingen)


Svikt i varslingsrutiner

Ut fra orienteringen i kommunestyret ser det ut til at saken nådde rådmannens bord først i juni 2015. Da ble også fylkesmannen i Oppland involvert.

- Interntilsynet viste at varslingen ikke hadde blitt fulgt opp på riktig måte. I henhold til retningslinjene skulle dette vært varslet til rådmann og fylkesmann allerede i 2014, uttalte rådmannen til kommunestyret.

Artikkelen oppdateres

Les flere saker i Hadeland her


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.