*Nettavisen* Nyheter.

Skadefritt VIF-mannskap

ANFI DEL MAR (vif.no): I fjor gikk Vålerenga skadeskutt gjennom sesongforberedelsene og måtte betale for det i sesonginnledningen. I år er det bedre stilt. Fysioterapaut Haakon Schwabe mener klubben har lært av fjorårets problemer.

12.01.07 13:47

- På samme tid i fjor hadde vi tre mann ute med skader, i år har både de som har operert og de som har trent alternativt hatt god fremgang, så enn så lenge ser det veldig bra ut. Akkurat nå er alle fit for fight. Men det kan snu seg fort. Det har vi sett før, sier han til vif.no.

- Vi har nøye statistikk fra de foregående sesongenes skader og treningsbelastning. Tall dag for dag. Ved å bruke disse lærer vi hva vi kan gjøre annerledes og vi kan sette i gang forebyggende tiltak. Blant annet tror vi at vi har truffet riktig med tanke på intensitet i oppkjøring i år. Vi lærte en del på det feltet i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidlige grep
Etter sesongslutt i fjor bestemte klubben seg for å ta tak skadesituasjonen med en gang.

- Vi ville ikke vente til Royal League var ferdig. Derfor opererte for eksempel Arni Gautur Arason kneet for to måneder siden. Det tjener vi på nå.

Det siste året har mange unge spillere blitt innlemmet i Vålerenga-stallen. Det kan gi lavere skadeprosent, i hvert fall i sesongen.

- I løpet av et år blir det færre skader med flere unge i stallen. De er mindre utsatt for belastning og slitasje. Men om man bare ser på sesongoppkjøringa er det som regel flest unggutter som er skadet, kanskje fordi de går til litt kraftigere for å vise seg fram og kvalifisere seg for laget. De rutinerte har litt lenger perspektiv og tenker på hele sesongen.

- Men de unge tåler helt klart kunstgress bedre. De er vokst opp med underlaget og har ikke de samme problemene som noen av de eldre gutta.

Det er i det hele tatt lite å henge fingrene i for Schwabe om dagen, men fysioterapauten klager ikke.

- Nei, jeg kan ikke si at jeg savner fjorårets problemer. Jobben min er jo å behandle skader, så nå er det stille og rolig på jobb. Det blir helt sikkert noen skadde spillere i løpet av sesongen, men så lenge det er en skade nå og da og ikke halve laget samtidig går det greit.

Lange på vei mot formen
Rune Lange var langt fra toppformen da han ble hentet hjem fra Belgia på forsommeren i fjor. Nå er han tilbake for fullt og treffer stadig nettmaskene på VIF-treningene.

- Rune manglet eksplosivitet i muskelaturen etter det lange skadeavbrekket, men nå begynner fotballbevegelsene å sitte igjen. Han har ikke langt igjen til formen, forteller Schwabe.

To andre som har slitt med skader er Arni Gautur Arason og Daniel Fredheim Holm. Begge er nå tilbake på feltet, men har en vei å gå før de er tilbake i fysisk toppform.

- Daniel og Arni har vært ute en stund. De har trent seg opp og er sånn sett tilbake etter skadeavbruddet, men fotballbevegelsene er ikke helt tilbake, så det kan hende smertene kommer tilbake i perioder, men det skal ikke være noe fare forbundet med det. Vi skal være lure og matche dem forsiktig i begynnelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.