*Nettavisen* Nyheter.

Skaff deg en yacht til 400.000

Drømmer du om din egen yacht? En båt med lekker teakinnredning og alt av teknisk utstyr? Drømmen kan bli virkelighet for 400.000 kroner. Sjekk hvordan.

12.04.05 21:23

Tenk deg en lat dag på fjorden. Solen skinner fra klar himmel, og havna er full av småbåter og solhungrige badegjester. Inn kommer du tøffende med en av fjordens lekreste båter.

Hvem har vel ikke lekt med tanken, men slått den fra seg fordi det er alt for dyrt? Avgiftsnivået i Norge gjør det nesten umulig å kjøpe drømmebåten.

Ingen toll på båt
Men TV 2 Nettavisen gir deg i dag svaret på hvordan du kan skaffe deg din egen yacht til bare 400.000 kroner. Det koster litt papirarbeid - men det er også det hele.

I Norge er det ikke toll på fritidsbåter. Det betyr at du fritt kan importere båter til Norge, og kun betale momsen i tillegg. Dessuten får du stort sett fratrekk på moms i de landene du kjøper båten.

Det eneste som kommer i tillegg er hk-avgiften i Norge, og frakt fra opprinnelsesstedet.

I Europa er båtprisene forholdsvis like, men surfer du på nettet og går til båtsider i USA er prisen en helt annen. Hvis du i tillegg tar inn en yacht med forholdsvis beskjeden motor, kan du spare flere hundre tusen kroner.

I USA kan du kjøpe deg en Grand Banks yacht på 32 til 42 fot for alt fra 20.000 dollar til 70.000 dollar. Du kan også kjøpe billigere kopier av liknende trawler-yachter.

Totalrenovert
Grand Banks har i alle år vært kjent som en av de flotteste båtene som er produsert, og samtidig en av de mest solide. En rekke av båtene som ligger til salgs i USA har i tillegg bare gått på de store innsjøene - altså aldri gått i annet enn ferskvann.

Vi har tatt utgangspunkt i en strøken 32-foter med skinnende dekk, og fullstendig overhalt motor. Båten er i tillegg utstyrt med alt tenkelig utstyr for langturer. Både radar, kartplotter, varmt og kaldt vann, do og dusj, flere sovemuligheter - totalt seks sengeplasser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Båten har pentry med tre platers gasskomfyr og stekeovn etc, etc - listen er lang. I tillegg har båten blitt totalrenovert med ny maling både under og over vannlinjen samt nye puter.

Prisen? i USA forlanger megler 59.900 dollar for denne båten - en 72 modell laget i den flotteste mahogny.

Båten har ligget lenge ute for salg - og er garantert fullt mulig å prute ned mot 50.000 dollar.

Prut på båten
Men tar vi utgangspunkt i 59.900 dollar utgjør det omlag 377.000 kroner. I tillegg kommer hk avgift som utgjør omlag 16.200 kroner (120 hk motor) og i tillegg da kommer frakt som ligger på mellom 25.000 og 30.000 kroner. Totalregningen til Norge blir da: 522.750 kroner.

Klarer du å prute båten ned i 50.000 dollar blir totalprisen omlag 450.000 kroner. Og det er lett å prute i USA. Det er et stort antall Grand Banks for salg, og mange har ligget lenge ute på nettet.

Velger du derimot å kjøpe en båt som er litt mindre strøken - det vil ofte si at teakdekket ikke er nyoljet og blankt og at putene er originale - men ofte flotte likevel - kan prisen komme på gått under 400.000 kroner.

Unngå tabbene
Men det er flere fallgruver du må prøve å unngå.

1. Forsøk å kjøpe en båt som har gått på innsjøene. Slitasjen på motor er adskillig mindre.

2. Be om å få en «survey» av båten. Det vil si en tilstandsrapport utarbeidet av en fagkyndig båtmann.

3. Kjøp alltid gjennom megler. Da er du tryggere hvis noe skulle skje.

4. Bruk lokale amerikanske fraktselskaper, megler kan ofte anbefale lokale selskaper. prisen varierer fra 25.000 kroner og opp mot 40.000 kroner.

Tollmyndighetene forlanger at båter som er gått i farvann utenfor EU, skal være CE-godkjent. Det betyr blant annet at den skal ha papirer og håndbøker på norsk. Dette kan firmaer i Norge ordne for deg, eller du kan velge å gjøre det selv.

Snakk med tollvesenet
Sjekk med tollmyndighetene hva de eksakt forlanger på din båttype, før du importerer den til landet.

Men mulighetene til å spare penger er stor. Pr i dag ligger det noen få Grand Banks-båter til salgs på intenett i Norge. Den billigste er en 36-foter fra 1970 er priset til 1,1 million kroner.

Halv pris
I USA får du kjøpt en bra 36-foter til omlag det samme som en 32-foter - rundt 60.000 dollar. Altså omlag halv pris av hva du må ut med her hjemme.

Det er flere kjente nettsteder i USA hvor du kan søke etter slike båter. Blant annet nettstedet:

www.boats.com

Her kan du se drømmebilder av yachten på 32 fot:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag