RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Skaff deg hybel nå

Sist oppdatert:
Hvis du trenger et sted å bo i forbindelse med studiene til høsten, må du begynne jakten allerede nå.

(YEYE:) Nærmere studiestart øker etterspørselen på boliger, og det kan bli vanskelig å få den boligen du ønsker.

Start tidlig
Studentsamskipnaden i Oslo anbefaler studentene å begynne boligjakten tidlig.

- Søk tidlig. Når vi har ledige boliger kan vi noen ganger tilby bolig på dagen. Men ellers lønner det seg å søke tidlig. Ønsker du bolig ved semesterstart i august ønsker vi helst at du søker før 15. April, skriver de på sine nettsider.

Utleiemegleren råder også boligjegere til å begynne jakten tidlig.

- I juli og august stiger både etterspørsel og priser, og det blir vanskeligere å finne en god studentleilighet til en rimelig penge, sier Geir Chr. Nielsen i Utleiemegleren til Newswire.

SiO anbefaler også boligsøkerne å sette opp flere alternativer, for da er det større sannsynlighet for at du får et sted å bo. De anbefaler også at man søker om studentbolig samtidig som man søker skoleplass.

Vil ha gangavstand
Mange av studentene vil ha gangavstand til studiestedet, kafeer og butikker. Men i bykjernen er også prisene høyere.

SiO har også enkelte boliger som er mer populære enn andre.

De fleste studentene vil bo nærme sentrum av byene og ha butikker, kafeer og barer i nærområdet.
De fleste studentene vil bo nærme sentrum av byene og ha butikker, kafeer og barer i nærområdet.

- Noen av våre boliger er mer populære enn andre. Særlig gjelder dette ett-roms leiligheter på Grünerløkka, alt som finnes på Pilestredet Park og Tullinløkka, og leilighetene på Ullevål og Vestgrensa, skriver SiO på nettsiden sin.

Hvis du ønsker å bo på et av stedene ovenfor, så kan det lønne seg å takke ja til en av de andre boligene de tilbyr først. Man kan søke om intern flytting når man har flyttet inn i en av SiO’s boliger og da blir interne søkere prioritert foran eksterne.

Ifølge Utleiermegleren, så lønner det seg å være ekstra tidlig ute dersom man skal bo i kollektiv. De store leilighetene går nemlig først, spesielt i sentrumsnære områder.

Ikke ledig i august
SiO opplyser at de som regel ikke har noen ledige boliger i august, så da sier det seg selv at det er lurt å sjekke utleiemarkedet nå.

- I august har vi som regel ingen ledige boliger, men i månedene juni og juli er det mange som flytter ut. Søker du bolig og setter innflyttingsdato i en av disse månedene er det større sannsynlighet for at du får den boligen du ønsker deg mest, skriver SiO.

Søkedatoene på boliger gjennom SiO er den første og 16. i hver måned. De anbefaler imidlertid ikke at man setter søkedatoen til 16. august, for da er det fullt.

Få kontrakt
Pass på å få en skikkelig kontrakt, så sikrer du rettighetene dine dersom du havner i en tvist.

Du får et godt grunnlag til å leie bolig dersom du skriver en skikkelig kontrakt, og setter deg inn i oppsigelsesreglene og om depositum.

FEM GODE RÅD NÅR DU SKAL LEIE BOLIG:
1. Skriv kontrakt - bruk standardkontrakt (pdf) fra Forbrukerrådet.
2. Gå gjennom boligen sammen med utleier før du flytter inn. Noter ned eventuelle feil og legg ved kontrakten. Er leiligheten møblert, lager dere en liste over hvilket inventar som finnes når du flytter inn.
3. Krever utleier depositum, skal utleier opprette en egen depositumkonto (i banken) i ditt navn. Kontoen skal være sperret for begge partene.
4. Husleien skal være ett beløp - eneste lovlige tillegg er avtale om betaling av strøm.
5. Huseier har ikke adgang til boligen uten at dette varsles på forhånd, unntatt ved krisesituasjoner, f.eks. vannlekkasje.

Kilder: Newswire, ung.no og SiO

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Har du begynt jakten på studentbolig til høsten? Del din erfaring med våre lesere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere