RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skagen ser rom for videre oppgang

Sist oppdatert:
Skagen-fondene og adm. direktør Harald Espedal mener børsoppgangen i år i stor grad kan forklares med fall i rente og risikopremie. Oppjustering av selskapenes inntjening gir fortsatt potensial for kursøkninger
Skagen-fondene skriver i sin siste månedsrapport at den siste tidens makrotall har gitt nye bekreftelser på det globale oppsvinget for verdensøkonomien.

- Råvarepriser og fraktrater har lenge pekt mot et sterkt oppsving. Realitetene har imidlertid blitt vesentlig bedre enn hva som var forventet bare noen måneder tilbake i tid, heter det.

- Spesielt oppmuntrende er det at oppgangen sprer seg hurtigere enn ventet til Europa, samtidig som at Japan, takket være Kinas sterke ekspansjon, vokser vesentlig hurtigere enn forventet, heter det videre.

Skagen mener også det finnes rom for videre oppgang, selv etter et meget godt børsår.

- De sterke kursøkningene vi har sett i de globale aksjemarkedene
siden bunnen i vinter kan i stor utstrekning "forsvares" med fallet i rentemarkedet og i risikopremiene de siste 12 månedene. Oppjustering av selskapers inntjening, som følge av bedre konjunkturer og økt produktivitet, gir et fortsatt potensial for kursøkninger, heter det.

Skagen medgir at muligheten for et brått dollarfall skaper usikkerhet, men mener at en svekkelse av dollaren generelt er et sunnhetstegn.

Ellers pekes det på at små og mellomstore selskaper har gjort det relativt sett best i år, og mange av dem er nær historiske toppnoteringer.

- Mange av disse selskapene ble neglisjert på slutten av den store aksjeboomen i årene 1997-2000 – noe som gjorde at de etter hvert ble både relativt og absolutt billige, heter det.

Skagen mener også at oppgangen til slike aksjer, i forhold til indekstunge selskaper, indikerer at livselskapene og pensjonskassene, som solgte markedet kraftig ned i fjor og i vinter, bare i mindre grad er tilbake i markedet.

Geografisk er Skagen stadig skeptiske til USA. - Selskapene er etter vår mening fortsatt høyt prissatt, gitt risikoen for rentestigninger utover i 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere