Fredag forrige helg nådde en kolonne med lastebiler, kalt «Freedom Convoy 2022», Ottawa. Dette ble startskuddet for omfattende koronaprotester i Canadas hovedstad. Aksjonen hadde opprinnelig sitt utspring blant landets lastebilsjåfører, som fremover må være fullvaksinert for å skulle krysse grensen til USA uten testkrav eller karantenerestriksjoner.

Les også: Nazi-symbol og Trudeau-sexdukke under koronademonstrasjon i Canada: – De pisser jo på en måte på ofrene

I ettertid kastet flere andre kanadiere seg på demonstrasjonen, med et ønske om å få slutt på samtlige koronarestriksjoner, skrev CNN. På det meste var det mellom 5.000 og 18.000 demonstranter på stedet, ifølge Ottawa-politiet.

Onsdag pågikk demonstrasjonene fremdeles, men med litt færre oppmøtte. Til helgen ventes det igjen flere tusen demonstranter.

Nå planlegger en gruppe nordmenn en lignende demonstrasjon i Norge.

– Vi blir så lenge vi kan og må

Demonstrasjonsgruppen «Freedom Convoy Norway 2022». ble opprettet 28. januar. På under en uke har over 17.000 Facebook-brukere meldt seg inn. Til tross for at statsminister Jonas Gahr Støre meddelte flere lettelser tirsdag denne uken, er de norske demonstrantene veldig motivert før lastebilaksjonen ved Stortinget 19. februar:

– Jeg vil påstå at motivasjonen for aksjon er som før, tross pressemelding fra regjeringen om lettelser, skriver June Wattum til Nettavisen, på vegne av gruppens administratorer.

I gruppens beskrivelse står det oppført tre krav:

«1. NEI til vaksinepass!!

2. ALLE restriksjoner ang Sars-Cov-2 skal opphøre permanent!!

3. Vi krever omvalg i stat og regjering umiddelbart!!

Vi blir så lenge vi kan og må!! 🔥»

Nettavisen har bedt gruppen utdype hva de mener med «omvalg i stat og regjering»:

– Omvalg i stat og regjering er et krav inspirert fra Canada, skriver Wattum.

– Men var det ikke like mange restriksjoner under forrige regjering, som det har vært under denne – og begge regjeringene har jo vært folkevalgte?

– Historikk siste to årene tilsier at lettelser og innstramminger kommer og går i sykluser. Og et regjeringsskifte førte jo heller ikke til full gjenåpning. Tvert i mot stengte de ned mer etter Solberg-regjeringens avsluttende, såkalte «gjenåpningsfest» i oktober i fjor. Så alt tyder på at saken er akkurat like aktuell. Det blir derfor fortsatt aksjon, skriver Wattum.

Les også: Ekstreme prisforskjeller på hurtigtester: Her betaler du 500 kroner mer

Nettavisen har spurt om hva demonstrasjonen vil gå ut på i praksis, og om det kommer til å stå lastebiler parkert opp og ned Karl Johans gate og omkringliggende gater, men dette har ikke administratorene svart på, utover at de skal bli så lenge de kan og må.

Lastebilsjåfører, også norske borgere, som passerer grensen inn til Norge må registrere seg. Hovedregelen har lenge vært innreisekarantene for dem uten gyldig koronasertifikat, men dette kravet ble opphevet tirsdag. Testkrav har sjåførene vært unntatt i en lengre periode.

Stortinget, Oslo-politiet og Norges Lastebileier-Forbund kommenterer saken lengre ned.

Innsamlingsaksjon og tuting: – Et levende helvete

Arrangørene av aksjonen i Ottawa har samlet inn over 10 millioner kanadiske dollar, drøyt 69 millioner kroner, for å dekke utgifter i forbindelse med aksjonen. Innsamlingen har blitt satt på pause to ganger, og blitt vurdert, for å sikre at den overholder GoFundMe sine vilkår for bruk, melder CTV News.

Den var stanset torsdag formiddag, men er nå åpnet opp igjen.

Les også: Aldri før har flere med covid-19 havnet på norske sykehus - men én viktig detalj er endret

Den kanadiske allmennkringkasteren CBC har de siste dagene fått flere henvendelser fra Ottawa-beboere som ikke får sove på grunn av lastebilenes tuting og diesel-lukt, og denne uken har et bilde av fire personer som står i veien for en lastebil tatt av på sosiale medier.

– Jeg bestemte meg for å gå ut i gatene foran en stor lastebil ... fordi jeg følte meg maktesløs. På det tidspunktet hadde det vært tre dager med uavbrutt tuting og roping, sier Marika Morris, en av beboerne på bildet, til CBC.

Lastebilene som blokkerer sentrum har også ført til at flere gater, restauranter og butikker må holde stengt, melder allmennkringkasteren. Diane Deans, medlem av Ottawas bystyre, har lagt frem forslag om en støtteordning for forretninger som må holde stengt, i tillegg til andre som rammes av demonstrasjonene.

– Vi beklager det levende helvetet dere nå holder ut, sa Deans på en pressekonferanse onsdag, skriver CBC.

– Vi kan ikke tenke, vi kan ikke jobbe, vi kan ikke studere, legger hun til.

– De sier at de gjør dette for friheten? Vel, vi føler oss ikke frie, det er sikkert, sier Morris.

Les også: Jubler for gjenåpning: – Jeg må barbere meg og jogge

En annen kvinne på bildet er Andrea Colbert.

– Vi bestemte oss for at vi hadde fått nok, og vi tenkte at vi skulle komme med en klar beskjed, sier Colbert.

– De terroriserer byen vår, legger hun til.

Politi og Stortinget orientert

Nettavisen har vært i kontakt med Norges Lastebileier-Forbund (NLF) for en kommentar til den planlagte aksjonen i Norge:

– NLF som organisasjon støtter ingen slike aksjoner/konvoier. Vi overlater til hver enkelt å ta stilling til de spørsmåla som tas opp, og hvorvidt en ønsker å markere sitt politiske syn på denne måten, skriver markedsdirektør Kjell Olafsrud i en e-post.

Oslo politidistrikt opplyser til Nettavisen at de er orientert om demonstrasjonen 19. februar, og legger til:

– På generelt grunnlag må de som skal avholde et arrangement søke tillatelse av grunneier. Grunneier kan ha regler arrangør må kjenne til. I dette tilfelle er grunneier Stortinget, sier stabssjef for felles enhet for operativ tjeneste, Harald Nilssen til Nettavisen.

Les også: Hardt ut mot koronahåndteringen: - FHIs scenarier var totalt overdrevne

Han viser til Stortingets sider for regler rundt slike markeringer.

– Slike arrangementer må også meldes til politiet. Politiet kan, om det anses nødvendig, sette vilkår for gjennomføring av arrangementet. Oslo politidistrikt har for øvrig lang erfaring med å planlegge og gjennomføre større arrangementer. Vi har dyktige mannskaper og godt innøvde taktiske konsepter, samt polititjenestepersoner som jobber dedikert med forebyggende tjeneste og etterretning, og har dialog med den enkelte arrangør, sier Nilssen.

Stortinget bekrefter overfor Nettavisen at de har mottatt en søknad om demonstrasjonen 19. februar og godkjent denne. De har også sendt en e-post til gruppen om retningslinjene som gjelder når man benytter Eidsvolls plass.