RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal bli lettere å velge sunn mat

Foto: MYCHELE DANIAU (AFP)
Utover høsten vil stadig flere matvarer få «nøkkelhullsmerket».

(SIDE2): Kanskje er du allerede kjent med såkalte «nøkkelhullsmerkede» produkter? Utover høsten skal det bare bli flere.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Varer som er merket med nøkkelhullsmerket inneholder mer kostfiber, mindre fett, mindre sukker og salt enn andre sammenlignbare matvarer.

- Lettere å velge sunt
- Nøkkelhullet vil gjøre det lettere å velge sunt i en travel hverdag, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding.

Viktig for å forebygge
– Vi vet at det er bra for helsa å spise mye frukt og grønnsaker, fisk og grovere kornvarer. Det er viktig for å forebygge overvekt, type 2-diabetes, visse kreftformer og hjerte- og karsykdommer, fortsetter helse- og omsorgsministeren.

Flere utover høsten
Nøkkelhullsmerkingen er en sunnhetsmerking av matvarer som er felles for Norge, Danmark og Sverige. En felles nordisk forskrift kom i juni, og i løpet av høsten vil det komme stadig flere merkede varer i norske matvarebutikker.

Merkeordningen er frivillig for matvareprodusentene.

– Jeg håper og tror at nøkkelhullsmerkingen vil føre til at dagligvarebransjen produserer og markedsfører flere sunnere produkter, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Kan redusere sosiale forskjeller i kosthold
Undersøkelser har vist at forbrukerne ønsker bedre og enklere merking av mat, og nøkkelhullsmerket vil kunne bli forstått uavhengig av språklig bakgrunn, utdannelse og kunnskap om ernæring. Helse- og omsorgsministeren tror dette vil være med på å redusere sosiale forskjeller i kostholdet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere