Onsdag 1. februar er den internasjonale hijab-dagen. Dagen er, ifølge organisatorene, «en anerkjennelse av millioner av muslimske kvinner som velger å bruke hijab og leve et liv i beskjedenhet».

Forfatter og Nettavisen-spaltist Lily Bandehy har vært en aktiv hijabmotstander i lang tid. Nå lover hun å demonstrere mot dagen ved å brenne en hijab på Youngstorget i Oslo sentrum klokken 11 onsdag formiddag.

– Jeg snakket med en venninne i England i dag, som også er kvinneaktivist. Hun planla å gjøre det der. Så da tenkte jeg: «Okei, da må jeg gjør det samme her», forteller Bandehy til Nettavisen tirsdag ettermiddag.

Det er ikke planlagt en stor demonstrasjon eller lignende tirsdag – ideen er ganske så spontan. I 16-tiden tirsdag ettermiddag har Bandehy bare rukket å skrive et innlegg på Facebook og si fra til Nettavisen. Hun håper så mange som mulig dukker opp.

Facebook skriver hun at hjiabdagen har blitt til takket være «islamelskere».

– Vi du støtte meg, støtte kvinner i Iran, støtte likestilling og ytringsfrihet, bli med, oppfordrer hun.

Les også

En pølse av svin sender ikke barnet ditt til helvete

– Hvis de vil drepe meg, så kan de det

– Dette er ikke bare for Iran, men for kvinner generelt, sier Bandehy til Nettavisen.

– Hijab er et symbol på kvinneundertrykkelse, og på æreskultur. Gjennom hijaben får menn makt over kvinner. Den presser kvinner ut av samfunnet og ut av skolen. Den tar styring over kvinners seksualitet, liv og frihet, legger hun til.

– Når vi forhåndsomtaler dette, er du ikke redd for at det kan dukke opp noen som ikke setter pris på dette?

– Jeg er ikke redd for noe som helst. Jeg skal gi beskjed til politiet, men jeg har ingen redsel for noe. Livet mitt er ikke viktigere enn livet til de iranske kvinnene som hver dag blir voldtatt. Det er ikke viktigere enn jentene i Sverige og Norge som blir drept på grunn av æreskultur. Det er ikke viktigere enn jentene i Pakistan eller Afghanistan. Hvis de vil drepe meg, la de drepe meg. Da får folk i alle fall vite hva hijabdagen er, og hva de står for, og hva jeg står for. Hvis de vil drepe meg, så kan de det, da avslører de bare seg selv, sier Bandehy til Nettavisen.

Ikke enig i å brenne hodeplagget

Nabila Anwar, medlem av Ahmadiyya Muslimsk Trossamfunn, synes det er feil å brenne hijaben for å vise sitt sinne.

– Det generaliserer, og gir en vond følelse til vi som bruker hijaben av fri vilje. Det kan også bidra til at andre ser på oss som undertrykkede når vi ikke er det.

Anwar forteller at når land tvinger kvinner til å bære hijab, er ikke dette en del av islam. Hun viser til at koranen sier man ikke skal tvinges til å bruke den.

I fjor stilte hun i Dagsavisen, og fortalte om hvordan hun da hun bodde i Belgia ikke fikk jobb som lege med mindre hun gikk med på å ta av hijaben. Til Bandehy har hun et tydelig ønske.

– Jeg synes hun skal være feminist for vi som vil bruke hijaben også. Jeg er enig i at det som skjer i muslimske land er helt feil, men her burde det burde heller være dialog.

Kommer for å støtte og passe på

Sarah Gaulin er også Nettavisen-spaltist, og skal møte opp for å støtte Bandehy.

– Jeg skal møte opp og være der for henne.

Hun forstår Bandehy sitt sinne, spesielt med tanke på konfliktene rundt hijab-bruk i Iran og Afghanistan.

– Jeg kan fint demonstrere skepsis. Personlig ville jeg ikke gjort dette ved å brenne hijaben, men jeg har heller ikke merket det like mye på kroppen som henne.

Gaulin er bekymret for hvordan demonstrasjonen skal gå, men tror ikke noen ønsker å skade Bandehy.

– Jeg håper og tror at ingen ønsker å skade henne, men det er radikale krefter som har vokst fram. Det bekymrer meg, men Norge er ikke Iran, og det er en fin ting å vise. Vi kan gjøre disse tingene uten å bli straffet.

Situasjonen i Iran var mye omtalt i media på slutten av fjoråret, men har i det siste blitt mindre omtalt.

– Situasjonen har ikke blitt noe bedre. Mange risikerer dødsstraff, og blir arrestert.

Les også

Den første iranske demonstranten er henrettet. Det vil bare fortsette

Les også

Som feminist gikk jeg rett i fella