13. februar har storfilmen «Fifty Shades of Grey» premiere på norske kinoer. Mens Nordisk Film forteller om et enormt forhåndssalg, mener kvinnegruppa Ottar at de som har bestilt billetter til filmen bør avbestille, og heller gi billettpengene til krisesentre.

Kristin Thue, redaktør i det feministiske tidsskriftet Under Arbeid, har tatt initiativ en til demonstrasjon utenfor Colosseum kino 13. februar.

Hun bestemte seg for å danne en facebookgruppe, hvor hun inviterte til demonstrasjonen, da hun leste hvor mange billetter som var forhåndssolgt.

- Virkelighetens Anastasia ender ikke opp i et kjærlig forhold med Christian Grey. Hun ender opp på et krisesenter, eller død. Jeg leste på Oslo Kinos hjemmesider at denne filmen har forhåndssolgt nesten like mye som Ringenes Herre. Jeg leste også at Christian Grey blir beskrevet som en sjarmør og en helt, men det han egentlig gjør er å voldta henne, sier Thue.

Hun tror de fleste kvinner som har lest bøkene ville blitt redde for Christian Grey hvis de hadde møtt ham.

- Skremmende

Kvinnegruppa Ottar oppfordrer alle som kan til å delta i demonstrasjoner på premieredagen, både utenfor Stavanger kulturhus og utenfor Colosseum kino i Oslo.

- Jeg har lest ganske mange referater fra bøkene, og det som tas opp der er velkjent mishandlingstaktikk. Det er vold, krenking av grenser, ekstrem kontroll og isolering fra venner og familie. Gjennom å demonstrere tar vi en offentlig diskusjon om hvordan man forholder seg til overgrep, sier Ane Stø, leder av Kvinnegruppa Ottar.

Les også: Skuespiller ble skadet av sexscener

Oppfattelse av mishandling

Stø mener filmen kan få konsekvenser for hele samfunnets oppfattelse av mishandling, hvis man ikke debatterer dette høyt.

- Når dette kommer fra populærkulturen og inn i folks fremstillinger av et romantisk forhold, gir det et kraftig signal om at her bør det være ulikeverd, og at krenkelser er noe man kan leve med hvis man virkelig elsker noen. Jeg oppfordrer alle kvinner til å løpe så fort de kan når de ser en slik mann. Man fortjener å ha gode og hyggelige relasjoner til menn, sier Stø.

- Det er skremmende at filmen har fått så stor oppmerksomhet, legger hun til

Les også: Her er nok et klipp fra Fifty Shades of Grey

- Tror vi blir hundre

I skrivende stund søndag ettermiddag, har kun 20 personer svart at de vil delta, på facebookgruppen for demonstrasonen. Men Kristin Thue tror likevel de vil bli rundt hundre personer.

- Invitasjoner til events er enkle å overse, dessverre. Men Ane Stø fra Kvinnegruppa Ottar har kontaktet meg og sagt at Stopp Pornokulturen er med oss. Videre vil vi kontakte Kvinnefronten, Krisesentersekretariatet, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom og SVs kvinnegruppe blant annet. Så hundre personer får vi nok til, sier hun.

Ønsker å belyse virkeligheten

Thue håper demonstrasjonen vil føre til økt bevissthet rundt mishandling. Hun mener samfunnet gjennom denne filmen normaliserer noe som ikke er greit.

- Kvinnebevegelsen kan bli stemplet som «anti-sex», men det er vi ikke. Vi ønsker bare å belyse virkeligheten bak «Fifty Shades Of Grey», sier Thue.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED