RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Skal du kjøpe bærbar pc?

Sist oppdatert:
Vi har tipsene du trenger for å velge rett.

Et nytt studieår har startet, og et av de spørsmålene jeg blir stilt oftest for tiden er følgende: «Jeg skal kjøpe ny bærbar datamaskin. Hvilken jeg skal velge?»

Du må vite hva du vil ha
Det spørsmålet finnes det ikke noe kort og universielt svar på. Det å handle en bærbar pc handler alltid om kompromisser. Dessverre finnes det ikke noe som er superbillig og samtidig best på alt. En bærbar datamaskin er nærmest per definisjon et resultat av avveininger mellom forskjellige viktige elementer.

Det høres kanskje ut som en klisje, men det finnes neppe et område hvor det er viktigere å definere sitt bruksområde enn nettopp med en bærbar datamaskin.

Hvor mye penger vil du bruke?
Det aller første du må spørre deg selv om er hvor mye penger du er interessert i å investere i din nye datamaskin.

De aller billigste maskinene på markedet i dag er det mulig å plukke opp for under 3000 kroner, samtidig som det ikke er noe problem å bruke 30.000 kroner hvis du sikter litt høyere.

Skal du spille?
Sammen med pris er kanskje det aller viktigste spørsmålet du stiller deg: «Skal jeg bruke maskinen til å spille med?»

Da snakker vi ikke om nettspill, men skikkelige spill. Hvis svaret på dette spørsmålet er ja, så må du bare regne med at du vil måtte lete en stund for å finne et godt alternativ til under 9-10.000 kroner. Årsaken til dette er at spilling krever utrolig mye av spesielt skjermkort, men også av andre komponenter i maskinen som prosessor og harddisk, og da begynner tusenlappene fort å rulle.

(saken fortsetter under bildet)

Skal du spille heftige spill på en bærbar pc, da må du regne med å bruke mye penger.
Skal du spille heftige spill på en bærbar pc, da må du regne med å bruke mye penger.

Skal du ha en relativt god spillmaskin så må du lete etter en datamaskin med et skjermkort av type GeForce 9400M eller tilsvarende, en dobbeltkjerneprosessor på minimum 2 GHz, en harddisk med en hastighets på fortrinnsvis 7200 RPM, minimum 2 GB RAM og en god oppløsning på skjermen.

Skal du derimot ikke bruke maskinen til noe særlig annet enn nettsurfing, Office-programmer, lett bilderedigering, e-post, musikk og se på video så er det knapt en datamaskin som selges i dag som ikke er god nok. Bare sørg for at maskinen du kjøper i alle tilfeller har minimum 1 GB RAM, og litt mer skader heller ikke.

En liten PC er ikke noen god erstatning for en stasjonær pc, men er perfekt hvis du du skal bruke maskinen på farten.
En liten PC er ikke noen god erstatning for en stasjonær pc, men er perfekt hvis du du skal bruke maskinen på farten.

Størrelse er avgjørende
Det neste spørsmålet som du må stille deg selv er hvor stor datamaskin du ønsker. Skal du ha en datamaskin som bare skal erstatte en stasjonær pc, som primært skal stå på pulten din, eller skal du ha en maskin som du aktivt skal bruke når du er ute og reiser?

Skal maskinen primært stå på en pult, kan du enkelt gå for de helt tradisjonelle 15,4” bredskjermformat-maskinene - eller også gjerne enda større modeller med 17” eller 19” skjerm. Da får du mest ut av datamaskinen. Husk også at du enkelt kan koble til en ekstra flatskjerm slik at du kan kose deg med to skjermer på en bærbar pc som skal erstatte en stasjonær pc som fort kan ta for mye plass på en hybel eller i en leilighet.

Fly kan være avgjørende
Store datamaskiner er derimot nesten helt ubrukelig hvis du skal bruke maskinen på bussen eller flyet. For det første veier disse maskinene alt for mye til at de er behagelige å ta med seg når du reiser, og dessuten er de nærmest håpløse å ta frem når du sitter trangt på flyet.

Jeg husker jeg satt ved siden av en person som hadde med seg en stor 19” maskin på flyet. Jeg har aldri sett en mer unaturlig arbeidsstilling i hele mitt liv fordi. Han kunne ikke en gang åpne opp lokket skikkelig fordi personen foran hadde setet sitt halvveis ned. I tillegg brukte hans svært kraftige maskin så mye strøm slik at han ikke hadde noe særlig mer enn en times kapasitet. På den åtte timer lange flyturen var det i knappeste laget.

Til denne bruken er det ultraportable datamaskiner virkelig kommer til sin rett. Det er mulig å benytte datamaskiner med 14,1” skjerm, noe som ofte gir et veldig godt kompromiss mellom størrelse og batterikapasitet, men 12,1” og mindre er definitivt å anbefale til denne typen bruk.

Skal du bruke maskinen på batteri?
Et høyst relatert spørsmål til portabilitet er også hvor god batterikapasitet du trenger. De største maskinene er gjerne strømslukere, og verstingene kan gi deg en halvtime med batterikapasitet. En helt gjennomsnittlig maskin gir deg rundt tre timers batteritid, mens enkelte datamaskiner kan gi deg opp mot ti timers kapasitet (Lenovo har blant annet noen av disse).

Maskinene med best batterikapasitet koster ofte veldig mye penger!

En del av de nye mini-bærbare, såkalte netbooks, begynner å få svært hyggelig batterikapasitet - men her gjelder også prinsippet om at lav pris også ofte gir dårlig batterikapasitet.

(saken fortsetter under bildet)

HP har flere former for gigantbatterier til sine bærbare pc-er.
HP har flere former for gigantbatterier til sine bærbare pc-er.

Hvis du trenger en maskin med god batterikapasitet kan det være lurt å gå til innkjøp av en maskin som har plass til to batterier (Dell er en av produsentene som har mange av disse modellene), eventuelt en maskin som kan utstyres med veldig store batterier (HP er en av de som har begynt å satse hardt på dette).

Et annet alternativ er rett og slett og ha med seg flere batterier, men da må du skru av maskinen hver gang du skal bytte batteri.

Husk forøvrig at de oppgitte batteritidene på bærbare datamaskiner er høyst veiledende. Batteritiden avgjøres i stor grad av hva du bruker maskinen til - og ikke minst hvor høy lysstyrke du har på skjermen.

Les også: Slik får du bedre batterilevetid

Vil du være supermobil?
Et siste element som også kan være greit å tenke på, før du tenker på mer generelle elementer, er hvor vidt du ønsker en datamaskin med integrert støtte for 3G.

Foreløpig er utvalget av datamaskiner som du kan koble rett til 3G/HSDPA-nettet i Norge, uten et eget tilleggskort, relativt begrenset. Som regel må du over på typiske forretningsmodeller for å få denne muligheten.

En kan mene mye rart om Apple, men de kan desegne lekre dingser.
En kan mene mye rart om Apple, men de kan desegne lekre dingser.

Du bryr deg trolig om design
Først når du har bestemt deg for alle disse tingene bør du begynne å tenke på alle de andre elementene du gjerne må avgjøre.

For mange er design et helt avgjørende element, og her er det store individuelle forskjeller mellom de forskjellige produsentene, og personlige preferanser begynner å spille inn. Det er for eksempel liten tvil om at Apple kan tilskrive mange av sine kunder nettopp design.

Hvor mye kraft trenger du?
Når du har kommet så langt, så begynner du å forstå hva slags type datamaskin du er ute etter. Det som da gjenstår er å finne ut hvor mye kraft du trenger i maskinen.

Som vi begynte med å si så er så å si alt som selges på markedet i dag godt nok til alle basisoppgaver, som dokumentbehandling, nettsurfing, høre på musikk, se på film og lignende. Det finnes heller ingen maskiner som selges uten støtte for trådløse nettverk.

Begrenser ditt bruksområde seg til dette, og du gir blaffen i design og har tilgang til en stikkontakt, så kan du gå til nærmeste nettbutikk eller fysiske butikk og kjøpe det billigste de har.

Det viktigste er at maskinen leveres med minimum 1 GB RAM. Det finnes fortsatt maskiner som leveres med mindre, men det bør du absolutt styre unna. RAM har derimot blitt så billig at det ikke bør være noen god grunn til å ha minst 2 GB.

Høye krav gir høy pris
Har du derimot litt høyere krav, som for eksempel å bruke maskinen til omfattende bilde- og videoredigering, så må du begynne å satse på bedre og dyrere komponenter. Det er særlig prosessor og RAM som er viktig, men harddisk kan fort også bli et begrensende element – både når det gjelder lagringskapasitet og hurtighet.

Det kan også være greit å holde et øye med hva slags inn- og utganger du har behov for. Trenger du mange USB-porter? Vet du om du trenger PCMCIA eller ExpressCard? DVI eller VGA-utgang?

Litt ekstra luksus
Med mindre ekstremt lav pris er helt avgjørende, så anbefaler vi deg å se etter en datamaskin som leveres med en Intel Core 2 Duo-prosessor, og med Windows Vista/Windows 7 vil du også sette pris på 2 GB RAM. Du bør heller ikke satse på harddisker mindre enn 80 GB.

Og når du så har svar på alle disse spørsmålene, så kan du gå til nettsidene til en av de store produsentene, velge en modell som passer dine hovedvalg, og konfigurere den mer rett type komponenter – eller du kan gå på en nettbutikk eller vanlig butikk og forsøke å finne en ferdig konfigurert maskin som passer dine behov.

Enkel sjekkliste:

- Pris?
- Skal jeg spille?
- Hvor stor maskin?
- Trenger jeg integrert 3G?
- Batterikapasitet?
- Design?
- Hvor kraftig maskin trenger jeg?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere