Skal du på cruise?

Øya Burano er en godt bevart hemmelighet som fortjener oppmerksomhet.

Øya Burano er en godt bevart hemmelighet som fortjener oppmerksomhet. Foto: Nicola Muraro (Thinkstock)

Dette gjør du når du går i land. Innsidetips fra 9 populære cruisedestinasjoner.

23.03.12 10:07

HTML EMBED

Som cruisepassasjer har du begrenset tid når skipet ligger til kai, og ofte skysses dere i flokk og turbofart rundt til ulike severdigheter.
Det kan bli en hektisk opplevelse, og du kjenner deg uansett veldig som turist.
Her har vi derfor samlet noen tips og alternativer for deg som vil oppleve noe litt annet i ni populære cruisedestinasjoner.

Mahón, Menorca

Mahón sentrum er så lite at du kan gå gjennom på kort tid, men utenfor venter andre opplevelser.

Alle vil se i Mahón

* Havnen fra båt
* Ginfabrikken
* De historiske Taulas

Vurder heller

* Under innseilingen til Mahón ser du gamle fort og øyas tradisjonelle muslingfarmer. Byen Mahón ligger innerst i en fjordlignende, naturlig havn og er den nest dypeste av sitt slag i verden.

* La Mola-fortet gir deg vakker utsikt mot Mahón by. Hit kan du komme deg direkte fra havnen med båtdrosjene Water Taxi. Fortet er et flott sted å se migrerende fugler og du kan gå på oppdagelsesferd i de underjordiske gangene.

* Du kan leie bil billig fra havnen og da får du sett masse, men du bør bestille på forhånd for det er begrenset tilgang på kjøretøyer. Kjør til én eller flere av øyas syv fyr. Cap de Favaritx er klassisk og vakker. Du kan også dra til én av øyas mange fine strender, for eksempel Calas Coves.

* Prøv Menorcas berømte hummergryte kalt Caldereta de Langosta i den sjarmerende landsbyen Fornells eller i en av de bedre restaurantene i Mahón.

Rio de Janeiro, Brasil

Rio er hot! For en cruiseturist med liten tid, blir det snakk om å prioritere med hard hånd.

Alle vil se i Rio

* Copacabana
* Kristus-statuen
* Sukkertoppen

Vurder heller

* Cruisehavnen ligger bare en kort spasertur fra Rio sentrum. Området er ikke spesielt fint, men inne i gatelabyrintene kan du besøke Confeiteria Colombo som har servert fantastiske søtsaker siden 1894.

*Ta trikken til Santa Teresa, som på folkemunne blir kalt bondji. Den kan være ganske fullastet, men går fra nabolaget Lapa til dette kunstneriske nabolaget i kolonistil.

* Ønsker du å kjøpe noen av edelstensmykkene Brasil er så kjent for, får du gratis skyss til H. Sterns hovedkvarter om du henvender deg i deres lille butikk i cruisehavnen.

* Laranjeros er et trygt nabolag rett under Corcovado og Kristus-statuen. Her kan du tusle rundt som en ekte brasilianer og ta en cafezinho eller en fruktjuice, på en av de mange gatebarene.

Dubrovnik, Kroatia

Gamlebyen i Dubrovnik får årlig besøk av over 800 000 cruiseturister, så det kan være en idé å oppdage andre sider av byen.

Alle vil se i Dubrovnik

* Gamlebyen

Vurder heller

* De fleste cruiseskipene frakter deg til de gamle bymurene gratis. Gå så øst fra Ploce-inngangen forbi Hotel Argentina. Når du kommer forbi det tidligere klosteret, går du ned en lang trapp som leder til en rolig strand relativt få turister kjenner til.

* Ta med vin, ost og brød og dra til den vakre øya Lokrum som ligger bare et kvarters båttur utenfor gamlebyen. Her spankulerer påfugler blant klosterruinene og du kan nyte dagen ved en innsjø under et pinjetre.

* Vannpolo er for kroatene som skisport er for nordmenn, og hele sommeren finnes det nett ved strendene for dem som vil spille.

* Med litt tid, en leiebil og kanskje guide, kan du kjøre til den vakre byen Po¿itelj i Bosnia, eller du kan dra til Konavle-dalen og spise restauranten Konavoski Dvoris spesielt tilberedte lammekjøtt. Husk å bestille på forhånd!

Beijing, Kina

Mange av cruisene i Asia starter eller slutter i Beijing. Setter du av et par dager ekstra her, rekker du mye.

Alle vil se i Beijing

* Den forbudte by
* Olympiastadion
* Den kinesiske mur

Vurder heller

* Selve cruisehavnen ligger ikke i Beijing, men nabo- og kystbyen Tianjin – 30 minutter med lyntog fra Beijing.

* Tianjin er ikke så mye besøkt som Beijing, men skal du handle, bør du gjøre det her. Her er nemlig prisene mye lavere. Besøk én av byens mange autentiske tepaviljonger og få med god te hjem. Du kan også prute deg rundt på et av byens markeder. Tianjin er kjent for fin keramikk.

* Har du kvelden i Beijing, bør du få med deg en kinesisk opera med tradisjoner tilbake til 1700-tallet med dramatiske kostymer, sminke og fektekamper.
Liyuan theatre

* Ritan Park er Beijings eldste park og en nydelig grønn oase akkurat så kinesisk og eksotisk som en kinesisk park skal være.

Venezia, Italia

Venezia er en labyrint, og for å oppleve byen ordentlig, burde du gå deg litt vill.

Alle vil se i Venezia

* Markuskirken
* Canal Grande
* Rialto-broen

Vurder heller

* Barokkirken Santa Maria del Giglio er lite nevnt i guidebøker, men verdt en titt. Tar du til venstre ved kirken, finner du kollektivtrafikkens svar på gondolene. De kalles Traghetto Gondola og tar deg over Canal Grande for en halv euro.

* Ta en tur langs promenaden Zattere i Dorsoduro-distriktet og nyt en gelato med Gianduiotto på isbaren der.

* Nabolaget Sestiere di Castello er rik på historie og her kan du finne mange gode restauranter og hyggelige torg. Du deler bydelen, som kalles «Venezias hale», med de lokale.

* Bare noen hundre meter nedover kanalen fra det innholdsrike malerimuseet Accademia ligger Squero San Trovaso. Det er et gondolverksted fra det 17. århundre hvor du fortsatt kan se gondoler blir laget.

* Øya Burano ligger i den venetianske lagunen, og er dekket av en fantastisk fargerik landsby. Burano er forbundet med Mazzorbo via en trebro.

Sydney, Australia

Du ser både Operahuset og Sydney Harbour Bridge ved innseilingen til Sydney, og kan derfor bruke tiden i land til å utforske andre sider av byen.

Alle vil se i Sydney

* Operahuset
* Sydney Harbour Bridge
* Bondi Beach
* Taronga Zoo

Vurder heller

* Cruisehavna i Sydney ligger rett ved Circular Quay, der du også finner Museum of Contemporary Art i en massiv art deco-bygning. Museet gjenåpnet i mars etter å ha utvidet og pusset opp for 320 millioner kroner.

* The Paddington Reservoir under Oxford Street var lenge utilgjengelig og forfalt, men nå har man brukt rundt 60 millioner kroner på å gjøre det 145 år gamle vannreservoaret, til en trygg, vakker, grønn oase i storbyen.

* For en virkelig kuriøs og morbid opplevelse kan dere besøke Museum of Human Diseases på University of New South Wales, som har over 2000 ustillingsobjekter fra ekte menneskekropper.

New York, USA

Ikke USAs, men på mange vis verdens hovedstad. Ikke fordi FNs hovedkarter ligger her, men fordi den unike miksen av folk fra alle verdenshjørner er byens essens.

Alle vil se i New York

* Empire State Building
* Frihetsgudinnen
* MoMA
* Macy's

Vurder heller

* Finn ut om cruiseskipet deres legger til ved havna på Manhattan eller i Brooklyn. Sjansen er størst for at det er ved førstnevnte, som har omtrent tre ganger så mange anløp som Brooklyn-terminalen. Tipsene nedenfor er basert på dette, og Manhattan-havna liggetr ved 52th St./12th Ave.

* Vil du se ut over byen, er køene kortere på Rockefeller Center enn på Empire State Building. Fra observasjonsdekket på «The Rock» har du minst like god 360-graders panoramautsyn, og får dessuten flotte bilder av nettopp Empire State Building.

* Er du ute etter å gjøre virkelige shoppingkupp, så tilbringer du landloven på Century 21 (22 Cortlandt St., Downtown). Det enorme varehuset har kjente merker av klær, sko, sminke, tilbehør og annet til sterkt rabatterte priser, men vær tidlig ute! De åpner dørene 7:45 hverdager, 10 lørdag og 11 søndag.

* Er du fan av «True Blood», «The Sopranos», «Sex & the City» eller andre HBO-serier, finner du unikt stæsj i HBOs egen butikk (hjørnet av 42th St. og 6th Ave).

St. Petersburg, Russland

Både elvecruise fra Moskva og rundturer i Østersjøen tar deg vannveien til Russlands kulturelle hovedstad. Kom helst i siste halvdel av juni for å oppleve De hvite netter, da gatene fylles med liv, musikk og teater.

Alle vil se i St. Petersburg

* Eremitasjen og Vinterpalasset
* Nevskij Prospekt
* Blodskirken

Vurder heller

* Det russiske museet har vesentlig kortere køer enn Eremitasjen, og kan være et godt alternativ for deg som vil nyte kunst i fred og ro på egenhånd. Hovedbygget kalles Mikhailovskijpalasset, og er et prangende praktbygg i nyklassisistisk stil, som er verdt besøket i seg selv.

* Litterært interesserte bør unne seg et besøk i det siste hjemmet til Fjodor M. Dostojevskij (5 Kuznechnyi pereulok) der han blant annet skrev «Brødrene Karamasov». Du kan også gå i Raskolnikovs fotspor rundt i byen, og ta lunsj i det relativt nye Radisson Sonya Hotel, som har interiør inspirert av «Forbrytelse og straff», av alle ting.

JFC Jazz Club (Shpalernaya ul. 33) stedet å henge for musikkelskere. De åpner tidlig om morgenen, og har konserter fram til kl 23. Et avslappet og lite sted, men ofte med noen av landets beste musikere på plakaten. Bordbestilling kan være lurt.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt og på papir

Barcelona, Spania

Barcelona er Middelhavets største og verdens nest største cruisehavn, og nå skal kaia utvides igjen. Da er det fort gjort å gå i kø, om du ikke går dine egne veier.

Alle vil se i Barcelona

* La Rambla
* La Sagrada Familia
* Picasso-museet
* Zoo de Barcelona og L’Aquarium

Vurder heller

* I gangavstand fra skipet, fra taket av Museu d’Història de Catalunya har du flott utsikt over havna og byen. Her finner du også en liten kafé.

* Én kilometer nord for sentrum finner du det noe landsbyaktige og svært katalanske nabolaget Gràcia. Ta t-banen til Fontana eller Lesseps og rusle rundt i ro og mak. Butikken Vinçon (Passeig de Gracia 96) er et must her for designinteresserte, og fra den berømte Park Güell – som er tegnet av Gaudí, har du flott utsikt over byen.

* Har du eller din kjære sans for det søte, så stikk innom Planelles Donat (Avinguda Portal de l'Àngel, 7), noen kvartaler østenfor La Ramblas øvre del. Her får du byens beste turróns, en søtsak katalanerne gjerne spiser rundt juletider.

* Er du primært interessert i å gjøre shoppingkupp, tar du bussen 40 minutter ut av sentrum til outlet-landsbyen La Roca og går berserk med kredittkortet der.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.