*Nettavisen* Nyheter.

Skal du til Budapest?

Foto: Vlastula (Flickr/creative commons)

Sjekk disse tipsene først.

02.06.10 23:35

(SIDE2): Budapest er Donaus perle og et reisemål storbyentusiaster seriøst vurderer som potensielt mål før hver ny ferietur. Som de fleste storbyer har Budapest noen bortgjemte perler og en dose med forunderligheter å by sine tilreisende turister. Vi gir deg herved 5 av Budapests aller beste turistattraksjoner:

Den hellige høyre hånd
Besøker du flotte St. Stefans basilika i Budapest så vit at her inne oppbevares en helt spesielle hånd. István 1 den hellige, skytshelgen for Ungarn, fullførte kristningen av landet etter å ha beseiret hedensk-magyariske motstandere. Juledagen i år 1000 ble han kronet til konge. Han ble kanonisert i år 1000 og hans høyre hånd oppbevares i nettopp St. Stefans basilika. Dette er et av Ungarns mest ansette relekvié.

Les mer om attraksjoner i Budapest hos Reiseplaneten.

Terrorens hus
Terror Háza Múzeum eller Terrorens hus ligger i gaten Andrássy út med gatenummer 60. Her var en gang hovedkvarteret for den kommunistiske statssikkerhetstjenesten og mange mennesker ble både torturert og drept i dette huset. Før kommunistene var huset tilholdssted for sikkerhetspolitiet til det forhatte Pilkorpartiet. Dagens museum består av to seksjoner. Ett til minne om ofrene for fascistiske Pilkorpartiet og ett til minne om ofrene for kommunistene. Museet åpnet i 2002.

Frihetsstatuen i Budapest
Szabadság Szobor er slik du uttaler frihetsstatuen i Budapest. Den ble avduket i 1947 og befinner seg på høyden Gellért, en høyde hvor du for øvrig får en fantastisk utsikt over Budapest. Statuen er ikke like stor som sin mer kjente navnesøster i New York, men den er slett ikke noen mygg heller. Frihetsstatuen i Budapest er 40 meter høy. Selve statuen er 14 meter og pidestallen er 26 meter. Over hodet holder hun et palmeblad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: motiqua

Helsebringende vann
Tar du turen til broen Erzsebet midt i Budapest så vit at gjemt på bredden, nær sagt under broen, så finnes det en kilde med varmt helsebringende vann. Rudas Ivócsarnok, eller drikkehallen hvor du kan smake, tilbyr deg tre typer vann. Og hvorav en type visstnok smaker som egg! Vannet skal hjelpe for alt fra revmatisme til dempende på blodtrykket.

Finn reisetips om Budapest hos Reiseplaneten.

Rudas termalbad
Dette er ikke akkurat et nytt bad, siden Rudas har aner fra Tyrkia og ble åpnet i 1550. Det var okkupanter fra det Ottomanske rike som sto bak badet. Rudas har i moderne tid gjennomgått betydelig renovering og ble gjenåpnet for ikke lenge siden, i 2006. Har du sett filmen Red Heat med blant annet James Belushi og Arnold Schwarzenegger så har du også fått et glimt av badet. Adressen er Döbrentei ter 9 og da er du på Budasiden av Budapest.

Få gratis reiseguide om Budapest her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.